Ceva Bun

Pui cu caise în sos de curry

Imaginaţia funcţionează direct proporţional cu sărăcia: cu cât mai limitată este lista ingredientelor, cu atât mai stimulată este imaginaţia în combinarea lor. Din acest raport al imaginaţiei aplicate face parte şi bucătăria nordului Africii care pune împreună carnea cu fructele şi legumele, nu înainte însă de a le trece prin luxuriante prafuri coloniale.

O reţetă de la întâlnirea Marocului cu Tunisia, a cărnii de pui cu dulceaţa caiselor uscate şi a tajine-ului din Tanger cu tigaia din România.

Porţii: 4

Timp de preparare: 40 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Se curăţă carnea de pui de eventuale pieliţe şi se taie fâşii. Ceapa se curăţă şi se taie peştişori. Caisele se taie în două.
  2. Într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul. Se adaugă carnea de pui şi se rumeneşte bine pe toate părţile. După ce puiul s-a rumenit, se adaugă ceapa şi caisele şi se prăjesc uşor.
  3. Se adaugă în tigaie condimentele uscate (praful de curry, nucşoara şi scorţişoara).
  4. Amestecaţi totul bine pentru ca mixul de condimente să se prăjească uşor pentru a elibera culoarea şi aroma.
  5. Adăugaţi pasta de tomate şi stingeţi totul cu supa  de pui. Fierbeţi la foc iute în tigaia descoperită amestecând continuu până când carnea s-a pătruns şi lichidul a scăzut într-un sos cremos.
  6. Se sărează – numai dacă este cazul – şi se piperează după gust.

Puiul cu caise se servește cald sau fierbinte, alături de legume sau orez fiert; se poate servi ca atare, cu câteva alune tocate mare deasupra.

[tip]Căutaţi în magazine fileuri de pui (inner file) – fâşiile interne ale pieptului de pui, rămase după secţionarea fileurilor pentru şniţele şi cordon-bleu – sunt  mai ieftine, au aceeaşi calitate, gust şi textură cu restul pieptului de pui, dar foarte potrivite pentru această reţetă. [/tip]

print