Dacă piftia de porc este gustarea hard a sărbătorilor de iarnă, cea de pasăre trebuie să fie cea soft. Preparată din păsări grele, bogate în gelatină, cum ar fi găina sau cocoşul, gâsca sau curcanul, piftia (aspicul), cunoscută regional şi ca răcitură sau aitură (aluzie directă la usturoi), piftia de pasăre se umflă în pene pe masa de Crăciun.

Pentru o piftie de calitate nu aveţi nevoie decât de multă răbdare şi un strop de imaginaţie.

Porţii:4

Timp de preparare: 2-3 ore

Ingrediente:

  • 1 kilogram de carne de pasăre, cu tot cu os şi piele
  • 1,5 litri supă de pui
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de ulei
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 2 linguri de mazăre boabe congelată
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras sau gogoşar roşu
  • 4-5 boabe de piper
  • sare

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea de pasăre în bucăţi potrivite, spălaţi-o şi îndepărtaţi eventualele urme de pene. Puneţi carnea de pasăre la fiert în supa de pui şi 1,5 litri de apă rece.
  2. Fierbeţi la foc mic spumind des. De această parte a procesului depinde calitatea şi claritatea aspicului dumneavoastră.
  3. Curăţaţi morcovul, ceapa şi cotorul cu seminţe al ardeiului. Puneți-le deoparte.
  4. După o oră de fiert, adăugaţi în oală o linguriţă de sare şi ceapa întreagă. Fierbeţi şi spumiţi mai departe încă o jumătate de oră.
  5. Adăugaţi în oală morcovul întreg.
  6. Fierbeţi până când carnea începe să se desprindă de pe os.
    [tip]Verificaţi consistenţa aspicului. Luaţi o picătură de zeamă din oală şi verificaţi cu ajutorul degetului cât este de lipicioasă după răcire. Dacă are  tendinţa de lipire a degetelor înseamnă că este suficient de legată.[/tip]
  7. Adăugaţi în oală usturoiul pisat.
  8. Lăsaţi să mai dea totul un clocot şi luaţi oala de pe foc.
  9. Opţional, în scop decorativ, puteţi fierbe boabele de mazăre şi ardeiul tăiat julienne, separat, în puţină supă, doar cât să se înmoaie.
  10. Strecuraţi zeama printr-o sită deasă care să oprească şi boabele de piper şi usturoiul şi degresaţi-o (înlăturaţi cu o lingură grăsimea de la suprafaţa supei). Lăsaţi-o să se răcorească.
  11. Pregătiţi patru castroane (boluri) pe care le ungeţi cu puţin ulei.
  12. Decoraţi fundul vaselor cu boabe de mazăre, felii de ardei gras şi rondele de morcov.
  13. Adăugaţi bucăţi de carne, distribuite egal în fiecare din cele patru castroane.
    [note] Puteți lăsa bucățile de carne cu tot cu os sau puteți dezosa carnea pentru a obține bucăți mai mici și ușor de servit. [/note]
  14. Turnaţi zeama de carne, în mod egal, în castroane.
  15. Lăsaţi la răcit minim 6 ore înainte de a consum.

Piftia se consumă rece, răsturnată pe un platou, întreagă sau feliată.

[tip]Ghiarele de pasăre şi vârfurile aripilor sunt inestetice şi improprii pentru consumul într-o piftie. Însă, datorită cantităţii mare de piele şi os, generează o mare cantitate de gelatină de bună calitate. Adăugaţi-le la fiert şi îndepărtaţi-le la sfârşit.[/tip]

[tip]Dacă folosiţi carne de pui sau zeama nu este suficient de legată, puteţi adăuga 1-2 linguriţe de gelatină în zeama dumneavoastră, însă doar după 10 minute după ce aţi luat vasul de pe foc şi nu mai târziu de 20. [/tip]

print

1 comentariu

  1. Dacă fac răcituri de gâscă, de ce aș avea nevoie de supă de pui? Scuze, dar e puțin aberant. Supa rezultată în urma fierberii gâștei, raței sau curcanului, este mult mai gustoasă și conține mult mai mult colagen, decât cea de pui. Dezosarea “naturală” (carnea se separă ușor de os) si porționarea cărnii este obligatorie și se recomandă și eliminarea pielii din castroane, pentru un produs mai sănătos și pentru a evita “râncezirea” prematură a alimentului.

Comments are closed.