Ceva Bun

Panettone

Originar din Milano (Italia)- mai poartă numele de pâine de Milano -, panettone își are originea încă de pe vremea romanilor care îndulceau pâinea cu miere. Este gătit în mod tradiţional, de Crăciun, şi în Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile şi Peru, înlocuind pe alocuri tradiţionala roscón de reyes (prăjitura regelui).

O adevarată industrie cu peste 117 milioane de bucăți produse în fiecare an în Italia, cozonacii panettone sunt nelipsiți de pe mesele de Crăciun.

Porții: 1 panettone (aprox. 12 porții)

Timp de preparare: 45 minute pentru copt + câteva ore pentru preparare și dospit

Ingrediente:

Preparare:

  1. Cu o zi înainte de preparare, într-un vas adânc, dizolvați drojdia și un sfert din cantitatea de făină în lapte cald.
  2. Dați o formă rotundă aluatului, acoperiți vasul cu un prosop curat și lăsați aluatul să dospească peste noapte la loc călduros.
  3. În următoarea zi, pregătiți o suprafață de lucru pudrată cu făină și frământați aluatul folosind 100 de grame de făină și puțină apă călduță. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l să dospească încă 2 ore.
  4. Repetați frământarea folosind încă 100 de grame de făină și apă călduță suficientă pentru a obține o cocă elastică și moale. Lăsați-o la crescut încă 3 ore.
  5. Între timp, puneți stafidele la înmuiat în apă călduță (aproximativ 30 de minute).
    [note] Există variante de rețete de panettone în care stafidele se pun uscate. [/note]
  6. Topiți untul într-o crăticioară la foc foarte mic pentru a nu se arde. Opriți 1 lingură de unt pentru a unge forma de copt. Adăugați în untul din crăticioară sarea, zahărul și un pic de apă, amestecând continuu până se topește zahărul.
  7. Trageți untul de pe foc și încorporați ouăle și albușurile.
  8. Ungeți forma de copt cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt.
    [tip] Forma de panettone trebuie să fie înaltă și îngustă. Dacă nu aveți formă specială, puteți folosi o oală înaltă de supă cu capacitatea de 2 l. [/tip]
  9. Începeți să frământați aluatul cu restul de făină, încorporând câte puțin din amestecul de unt și ouă. Frământați bine aluatul până încorporați tot amestecul cu ou. La sfârșit, adăugați stafidele bine stoarse de apă și pudrate cu făină și fructele confiate tocate cubulețe.
  10. Puneți aluatul în forma de copt, acoperiți forma cu un prosop și lăsați aluatul la dospit pentru cel puțin 3 ore.
  11. Încălziți cuptorul la 180 º C. Băgați cozonacul la cuptor și coaceți-l cam 40-45 de minute până se rumenește bine la suprafață. Verificați dacă este bine copt la interior cu o scobitoare – dacă scobitoarea iese curată din cozonac, înseamnă că este făcut.
  12. Scoateți forma din cuptor și lăsați cozonacul la răcit cu capul în jos pentru a nu permite stafidelor și fructelor confiate să coboare spre fundul cozonacului.

Cozonacul panettone se servește după ce s-a răcit bine, tăiat felii înalte cu băuturi calde sau vinuri de desert.

[note] Această rețetă de panettone este cea clasică. Există variante cu ciocolată, cu cremă de tiramisu, cu profiterol. [/note]

[tip] Dacă vă rămâne panettone după Sărbători, îl puteți folosi la o budincă de pâine. [/tip]

print