Mojarul (cunoscut tradiţional sub numele de piuă sau piuliță)  cu pistil (numit şi pisălog) alcătuiesc unul dintre cele mai vechi ustensile ale umanităţii. Realizat din lemn, piatră (marmură sau granit), ceramică sau metal (alamă sau inox), mojarul cu pistil este utilizat încă de la începutul umanităţii pentru zdrobirea (pisarea) seminţelor, a cerealelor şi plantelor folosite pentru gătit sau în scopuri terapeutice. Există mai multe tipuri şi dimensiuni de astfel de ustensile, de la cele africane, alungite,  utilizate pentru realizarea făinurilor şi până la cele clasice, cunoscute în Europa sau Asia, unde sunt utilizate pentru omogenizarea pastelor de curry, însă toate au aceeaşi funcţie mecanică de zdrobire (pisare) şi amestecare.

Prin pisare, seminţele şi boabele uscate se transformă în pudră sau făină, iar plantele îşi eliberează sucurile specifice.

Chiar şi în bucătăriile moderne, mojarul cu pistil şi-a păstrat un loc privilegiat fiind folosit pentru măcinarea condimentelor (scortisoara, coriandru, chimen şi chimion, fenicul, cardamom, etc) sau realizarea diverselor sosuri sau dressinguri (cum ar fi mujdeiul de usturoi).

Un bun mojar va fi greu, stabil şi rezistent, cu un interior nealunecos (la bază), iar pistilul va fi greu, cu partea de sus mai subţire şi cea de jos boantă.

Se poate cumpăra mojar cu pistil din magazinele de specialitate sau din cele de decorațiuni (cu secțiune de bucătărie).

print

1 comentariu

Comments are closed.