O mâncare tabără, de vacanţă, varza înăbuşită la ceaun, aromată cu cimbru, este o delicatesă vegetariană – de inspiraţie germano-ungurească – râvnită şi de către cei care o văd în compania unui cârnăcior prăjit pe grătar.

Porţii: 4

Timp de preparare: 2 ore

mancare-de-varza Ingrediente:

  • 1 varză mărişoară
  • 3 linguri de ulei
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras (opţional)
  • 1 crenguţă de cimbru
  • 1 lingură zdravănă de mărar tocat
  • 400 ml vin alb sec
  • 1 lingură rasă de chimen măcinat
  • 1 linguriţă rasă de piper
  • 2 roşii cărnoase (decojite)
  • 1 lingură pastă de tomate
  • sare
  • smântână pentru servit (opţional)

Preparare:

  1. Curăţaţi varza de frunzele exterioare, îndepărtaţi-i cotorul şi tăiaţi-o fideluţă din cuţit.
  2. Frecaţi varza tocată cu 1 lingură de sare şi lăsaţi-o să se înmoaie.
  3. Decojiţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori. Scoateţi cotorul ardeiului şi tăiaţi-l julienne.
  4. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le (vezi filmul).
  5. Încingeţi uleiul în ceaun.
  6. Sotaţi ceapa şi ardeiul până se înmoaie şi devin sticloase.
  7. Adăugaţi în ceaun varza stoarsă de excesul de zeamă şi căliţi-o amestecând constant.
  8. Stingeţi totul cu pasta de tomate diluată în vin, adăugaţi 1 lingură rasă de sare, roşiile tocate, cimbrul şi chimenul măcinat. Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic, timp de 1 oră şi jumătate sau până când zeama a scăzut şi varza este fiartă.
  9. Dupăce varza a fiert asezonaţi totul cu sare şi piper. Adăugaţi mărarul, amestecaţi bine şi luaţi de pe foc.
  10. Mâncarea de varză la ceaun se serveşte simplă, cu smântână şi ardei iute pentru amatorii de picanterii. De asemenea, se poate servi drept garnitură pentru fripturi sau cărnuri la grătar.
print