Ceva Bun

Lemon grass

Puține condimente au aprins atâtea pasiuni în bucătăriile din Europa ca lemon grass. Un condiment specific bucătăriilor din Sud Estul Asiei, lemon grass a ajuns în ultimii ani să fie foarte apreciată și folosită în mâncărurile fusion și de inspirație orientală.

Denumirea de lemon grass sau lemongrass (iarbă de lămâie în limba engleză) se referă la peste 55 de specii de iarbă din genul Cymbopogon. Toate au în comun gustul parfumat de lămâie, dar fără aciditatea specifică citricelor.

Lemon grass este o plantă perenă, cu frunze lungi și ascuțite, ce crește în buchete bogate. Tulpina este groasă și se termină cu un bulb rădăcinos. Tulpinile proaspete seamănă cu ceapa verde, dar bulbul este mai puțin rotund. Se folosește doar partea inferioară a tulpinii proaspete, tăiată foarte fin. Sau, se poate folosi tulpina întreagă, zdrobită, care se scoate din mâncare după eliberarea aromei.
Lemon grass
se folosește la ceaiuri, curry, supe, mâncăruri cu carne de pui, pește și fructe de mare.

Originară din India, lemon grass este cultivată astăzi în toată lumea. Se comercializează proaspătă, uscată sau pudră.

În limba română, denumirea sub care se comercializează este lemon grass. Se mai folosește termenul iarbă de lămâie în literatura de specialitate. Atenție, lemon grass nu este același lucru cu lămâița.

Rețete cu lemon grass.

Tipuri principale de lemon grass

Date nutriționale pentru 100 grame lemon grass:

– Calorii 99
– Grăsimi 0 g
– Colesterol 0 mg
– Sodiu 6 mg
– Carbohidrați 25 g
– Proteine 2 g
– Vitamina C 4%
– Calciu 7%
– Fier 45%

Referințe:

1. Wikipedia.org
2. Nutritiondata.com


print