Este folia de aluminiu toxică atunci când este folosită la gătit (tratată termic) ? Este o întrebare care se pune din ce mai des în ultimul timp. Iar pentru unii este deja o certititudine că folia aliementară realizată din aluminiu este toxică pentru om şi provoacă, în timp, intoxicarea cu aluminiu. Dar care este adevărul ştiinţific, de unde a apărut această temere şi cât de fundamentată este ea?

folie_de_aluminiu

Potrivit chimistului Robert Wolke , profesor emerit al Universităţii din Pittsburgh, această teamă îşi are originea într-o întâmplare de acum 2 decenii când un studiu a stabilit, în urma autopsiilor, că în encefalul victimelor bolii Alzheimer se găsea o cantitate de aluminiu mai mare decât media. De aici s-a răspândit convingerea că aluminiul, indiferent că provine din mâncare, apă, vasele sau folia de aluminiu, este cauza bolilor Alzheimer, Parkinson şi Lou Gehrig.

Ulterior, toată comunitatea ştiinţifică a început să facă cercetări pentru a consolida această ipoteză. Pentru că, dacă aluminiu ar fi fost cel care provoacă bolile amintite mai sus, îndepărtarea cauzelor ar duce automat şi la dispariţia efectelor şi implicit la cea a bolilor. Doar că cercetările nu au confirmat că aluminiu se face vinovat de toate acestea astfel încât, în prezent, Alzheimer’s Association, FDA (Food and Drug Administration din SUA, echivalent Ministerului Sănătății), Health Canada (Departamentul Sănătăţii din Canada) şi alte organisme naţionale şi internaţionale, au declarat că nu există nicio dovadă verificabilă ştiinţific pentru relaţia dintre ingerarea de aluminiu, indiferent de sursă, şi Alzheimer astfel încât oamenii nu au motive să-l evite. Din acest motiv, se fabrică în continuare folia de aluminiu, inclusă de FDA în categoria GRAS (Generally Recognized as Safe – produse general recunoscute ca sigure). Mai mult chiar, o serie de produse, în special cele medicamentoase destinate arsurilor cronice la stomac, cum este Maalox (hidroxid de magneziu și de aluminiu), la fel ca majoritatea antacizilor, conţin aluminiu (combinaţie de hidroxizi de magneziu şi aluminiu). Deci, dacă ingeraţi  astfel de produse cu încredere, puteţi folosi la fel de bine şi folia de aluminiu.

[note]Aşa cum rezultă de mai sus, folia de aluminiu este sigură pentru gătit. Dacă totuşi sunteţi mai precauţi din fire, folosiţi rar folia de aluminiu sau pentru perioade scurte de timp atunci când gătiţi. În plus, evitaţi roşiile şi alte ingrediente acide care “dizolvă” folia de aluminiu cu care intră în contact pentru un timp îndelungat. În locul foliei de aluminiu, puteți folosi vase rezistente termic, cu capac. [/note]

print