Origine: Plantă cultivată de mai bine de 200 de ani, curcuma, cunoscută şi sub numele de turmeric, este originară din sud-estul Asiei.

În prezent, cel mai mare producător (80% din producţia mondială) este India. Curcuma se mai cultivă în Indonezia, America de Sud şi sporadic în Africa.

Prezentare: Planta de curcuma creşte până la 2,4 metri înălţime, cu frunze lanceolate, foarte mari. Florile sunt galbene şi seamănă cu cele de liliac, iar rizomul, în formă de tubercul seamănă cu ghimbirul (din familia căruia face parte). Culoarea specifică a acestui condiment – folosit şi pe post de colorant al preparatelor alimentare – este portocaliu intens.
Aromă: Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă.
Utilizare: Curcuma este cel mai important ingredient din amestecul de curry. Curcuma se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri. În Asia este un excelent condiment utilizat pentru preparatele din carne slabă: pui, peşte, fructe de mare (creveţi).

În mod tradiţial, în India, curcuma se regăseşte în sosurile dulci-picante de tip chutney.

Preparare: Se foloseşte rădăcina (rizomul), proaspătă sau uscată. Aceasta se comercializează la noi, aproape exclusiv, sub formă de pudră.

În preparatele orientale, praful de curcuma se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere.

Curcuma poate fi folosită ca înlocuitor mai ieftin al şofranului (cel mai scump condiment). Curcuma este un ingredient din unele varietăţi de muştar şi e inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire.

print

17 Comentarii

 1. pt Codrut:ca si condiment poate fi gasit cu usurinta in magazinele arabesti sau turcesti dar din pacate nu se gaseste si rizomul de curcumaDaca esti interesat de acest condiment cred ca nu conteaza sub ce forma il gasesti ca pana la urma intrebuintarea lui se face tot sub forma pudra

 2. BUNA! VA ROG, DAC PUTETI SA-MI SPUNETI UNDE AS PUTEA GASI UN MAGAZIN DE CONDIMENTE; ARABESTI,INDIENE ,TURCESTI. ETC, IN BUCURESTI.?!

  • Buna, pana de curand cautam si eu un astfel de magazin, satul fiind de porcariile din supermarketuri (si preturile incredibil de mari). Am vazut ca au deschis in piata Crangasi la etajul 1 un astfel de stand cu toate condimentele posibile. Preturile sunt foarte ok si sincer nici nu stiam unele chestii de pe acolo asa ca merita sa te duci si sa vezi singura de ce ai nevoie. Multa bafta!

 3. In Constanta stie cineva vreun magazin? Pe net vad ca este 40g la 8 lei dar costa transportul. As cumpara de pe ebay dar daca mai gasesc doritori ca sa ies ma ieftin. Este un foarte bun antiinflamator.

 4. Solomon, daca nu cumva intre timp ai gasit, la Piata Grivitei (Mihaileanu colt cu C.Bratescu) e o macelarie libaneza unde gasesti printre altele tot felul de condimente, inclusiv curcuma (sofran indian), pe care eu l-am cumparat chiar ieri cu 6 lei/100 grame.

 5. In Bucuresti puteti gasi curcuma pudra la Piata Matache.
  In hala mare exista un stand cu f. multe condimente la
  preturi decente.

 6. Între timp au apărut și rizomii la noi. În București, în noua hală de la Obor, la etaj, la magazinul unde se vînd alune, fructe uscate și condimente vărsate.

 7. Rizomii de curcuma ii gasiti si prin magazinele(mai mari)de Mega Image.In Bucuresti de exemplu,am gasit in Mega din Magheru…

Comments are closed.