Toamna este anotimpul care ne pune la treabă – conserve, murături, gemuri. Cămara se pregătește să primească tot ce ne dorim pentru iarnă. Pe lângă obișnuitele murături, gemuri sau alimente congelate, există o variantă de păstrare a fructelor și legumelor des întâlnită în Europa – deshidratarea.
Acest proces, cunoscut sub numele de uscare (la soare sau cu ajutorul aparaturii), permite păstrarea legumelor și a fructelor pentru mult timp (atâta timp cât procesul de deshidratare este corect, iar fructele și legumele ambalate corespunzător).

Deshidratarea legumelor și a fructelor în gospodării este posibilă în două moduri: uscarea la soare (o metodă eficientă, ecologică, ce necesită timp și garantează calitatea produselor) sau uscarea la cuptor (o metodă mai rapidă, care necesită monitorizare constantă pentru a obține rezultate bune).

rosii uscate
Roșii uscate la soare

Uscarea la soare

Pentru uscarea la soare, aveți nevoie de grătare cu înălțime (aproximativ 15-20 cm) pentru a permite circularea aerului atât sus cât și la bază. Aceste grătare pot fi din lemn, plastic, sârmă galvanizată (există și opinii că metalul schimbă gustul în timpul uscării, motiv pentru care se preferă grătarele de lemn). Aceste grătare sunt expuse la soare (temperatura minimă trebuie să fie de 20 grade Celsius) în locuri protejate de insecte.

 • Alegeți fructele sau legumele pe care doriți să le uscați. Acestea trebuie să fie bine coapte, dar să nu fie lovite.
 • În funcție de mărimea lor, tăiați-le în jumătăți, sferturi sau felii. Puneți să le păstrați și întregi, dar procesul de uscare va dura mai mult.
 • Așezați-le pe grătarele de uscare.
  [tip] În cazul roșiilor, presărați puțină sare peste ele. Va ajuta la uscare. [/tip]
 • Pentru a permite fructelor și legumelor să se usuce corect, nu aglomerați grătarele de uscare.
  [note] Orientativ, cantitățile pe fiecare mp trebuie să fie: ardei iuți – 6 kg, ardei kapia întregi – 8 kg, ardei kapia felii – 5 kg, cireșe – 6 kg, prune – 8 kg. [/note]
 • Așezați grătarele de uscare în locurile însorite atâta timp cât soarele este pe cer. Trebuie să vă asigurați că există condiții bune pentru uscare: locuri fără vânt, fără praf, fără insecte. În cazul ploilor, grătarele trebuie puse la adăpost.
 • După apusul soarelui, grătarele se acoperă (cu folie sau tifon) și se pun la adăpost. Nu se lasă afară pentru că sunt afectate de umezeala din timpul nopții.
 • În următoarele zile, procedați din nou la scoaterea grătarelor afară la soare, dar după ce întoarceți fructele sau legumele. Se recomandă întoarcerea lor la fiecare 24 h.
 • Procesul de uscare la soare poate dura până la 10 zile – în funcție de intensitatea soarelui, a cantității de fructe sau legume.
 • Fructele și legumele uscate se păstrează în vase sau pungi vidate.

Uscarea la cuptor

 • Alegeți fructele și legumele pe care doriți să le uscați. Să fie bine coapte și să nu fie lovite.
 • Tăiați-le jumătăți, sferturi sau felii în funcție de mărimea lor.
 • Puneți-le pe un tavă cu grătar; puteți folosi grătarul aragazului acoperit cu hârtie de pergament.
 • Băgați tava în cuptor la 90 grade Celsius (nu folosiți o temperatură mai mare). Lăsați ușa cuptorului ușor întredeschisă (puteți pune un șervet textil astfel încât să fie deschisă cât mai puțin, dar să permită aburului să iasă).
 • Lăsați tava în cuptor 1 oră. Verificați dacă sunt bucăți gata uscate care trebuie scoase. Întoarceți fructele / legumele.
 • Repetați această operațiune la fiecare 30 de minute.
 • Fructele / legumele sunt gata când observați că nu mai au zeamă.
 • Lăsați-le să se răcească bine, apoi ambalați-le în cutii sau pungi vidate.
print

23 Comentarii

 1. @iedutu, din pacate nu avem cunostinte tehnice de specialitate in domeniu, dar, ca sugestie, daca este o instalatie traditional romaneasca, ar trebui sa gasesti referinte la Muzeul Taranului Roman sau la cel al Satului.

 2. salut.
  cum se pastreaza dupa deshidratare?
  ma refer la ambalare, temperatura de pastrare si cat se pastreaza?
  multumesc frumos

  • Există mai multe posibilităţi pentru păstrare. În general, fructele şi legumele, în funcţie de conţinutul de lichid rămas, se păstrează în săculeţi de pânză (cele foarte uscate, cum sunt merele) sau în lădiţe (cele mai zemoase, cum sunt prunele), în spaţii întunecate şi răcoroase (ex. cămară). Temperaturile pot varia de la 18 la 25 de grade. Mai există şi alte metode de păstrare speciale, cum ar fi de exemplu cea a roşiilor uscate (pe lângă metoda enumerată mai sus). Roşiile uscate se ung cu puţin oţet balsamic, se pun în straturi în borcane şi se toarnă peste ulei cât să le acopere. În acest fel se pot păstra câteva luni.
   Principalul risc pentru un fruct sau legumă insucifient uscat este mucegăirea. Din acest motiv, fructele și legumele trebuie să piardă cât mai mult din lichidul care ar permite asta.

  • Da, sigur. Se pot păstra în borcane închise etanș în dulapul de condimente (fără a fi expuse la lumina soarelui) sau în cămară.

   De asemenea, pentru cantitați mari (există riscul să mucegăiască dacă nu sunt bine uscați sau dacă borcanul este prea mare), puteți păstra fulgii la congelator.

 3. Buna, A
  m un aparat de deshidratat fructe si legume pe care mi la achizitionat sotul dintr un supermarket ca deh era la promotie. Intrebarea mea e daca pot usca cu el fructe gen : cirese si visine normal inainte le scot samburii.
  Am incercat odata cu banane, kiwi si mere si dupa 8 ore erau cam prea uscate. si am uitat sa le fac cu solutai aia acida ca sa si mentina culoarea cat mai naturala.
  Astept pareri 🙂

 4. În principiu, da. Depinde, însă, de aparat. Cel mai sigur este să consultați instrucțiunile de la producător.

 5. Boabele de porumb cum se deshidrateaza (la soare)? Si cand se usuca, cand sunt de lapte sau dupa ce se intaresc? Se pastreaza la fel ca celelalte fructe si legume?

  • Boabele de porumb se dezhidratează cel mai bine pe cocean după ce porumbul a ajuns la maturitate (sunt tari).

 6. buna ziua.vreau sa ma ocup mai mult de uscarea prunelor,dar nu stiu ce soiuri sunt bune.ma puteti ajuta? multumesc

 7. Buna ziua,chiar vreau si eu sa incerc metoda prin uscare in cuptor a legumelor, in mod special.A fructelor mai putin.Va rog sa-mi spuneti daca dupa uscarea in cuptor le pun in ce?in ce se poate pastra timp mai indelungat?in borcane?daca in borcane se pun ca atare sau se pune ulei…otet.Cel mai bine in pungi de hartie? Si cam cat este termenul de…valabilitate?Multumesc!

  • Se pot păstra şi în pungi de hârtie (sărate uşor în prealabil pentru a ţine la distanţă insectele). Însă, cel mai bine, se păstrează în ulei. Umpleţi un borcan cu legume uscate şi turnaţi ulei cald (nu fierbinte!) peste. Puneţi capacul şi întoarceţi cu capul în jos 30 de secunde. Puneţi borcanul în poziţie normală.

  • 2 hectare produc o cantitate mare de fructe care se coc în același timp. Aveți nevoie dr o soluție mai rapidă de prelucrare a fructelor. De la vin la sirop sau dulceață.

  • Teoretic, da, dar nu merită efortul.Pentru ă dureză prea mult. Mult mai simplu se uscă întins pe sfoar (trecută aţa cu ac prin codiţă şi făcut un “colier”), la soare sau deasupra cuptorului.

 8. La varianta deshidratarii la cuptor la fiecare 30 de minute de cate ori se repeta operatiunea?

  • Mihai, în mod normal într-o oră (adică de 2 ori întoarse fructele sau legumele) se verifică dacă sunt uscate. Depinde mult de fructul ales şi de cum este tăiat de subţire. Sunt fructe care au nevoie de 1 oră jumate (merele verzi, tăiate foarte subţire, cu mandolina) sau altele care au nevoie de mai mult de 2-3 ore pentru că un conţinut mai mare de apă (kiwi, de exemplu). Îţi recomandăm ca după o oră să probezi o felie de fruct şi să decizi dacă le mai laşi sau sunt aşa cum îţi doreşti).

Comments are closed.