O reţetă mediteraneană pentru un peşte deosebit. Gustul excepţional al chefalului, situat undeva între cel al unui peşte marin şi al unuia de apă dulce, asemănător cu dorada şi totodată cu carasul, iese excelent în evidenţă atunci când e preparat pe grătar. Fript pe îndelete pentru a se scurge de grăsime şi a se usca corespunzător, în timp ce se impregnează cu aroma de fum şi rozmarin, chefalul se transformă într-o delicatesă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

  • 4 chefali (a câte 400-500 grame bucata)
  • 8 crenguţe de rozmarin
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper

pentru sos:

  • 3 roşii
  • 2 ardei iuţi bulgăreşti (ciuşcă)
  • 10 căţei de usturoi
  • 100 ml ulei de măsline
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Evisceraţi peştele şi curăţaţi solzii.
  2. Ungeţi peştele cu puţin ulei de măsline.
  3. Presăraţi cu sare şi piper.
  4. Fixaţi peştii in grătarul special, între crenguţe de rozmarin. (vezi foto)
    [tip]Dacă nu aveţi suport special pentru peşte, împachetaţi chefalii în folie de aluminiu, bine unsă cu ulei, şi găurită din loc în loc pentru a permite grăsimii să se scurgă.[/tip]
  5. Frigeţi peştii pe grătar, la foc mediu, timp de 20-30 de minute pe fiecare parte, în funcţie de dimensiunea lor.
  6. În paralel, frigeţi roşiile şi ardeii, întregi, pe grătar sau direct în jar.
  7. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  8. Luaţi roşiile de pe jar şi îndepărtaţi-le coaja şi partea albă. Pisaţi roşiile cu furculiţa.
  9. Tocaţi ardeiul iute.
  10. Amestecaţi pulpa de roşii coapte cu usturoiul, ardeiul iute, uleiul de măsline, sare şi piper.

Serviţi chefalul cu sos de roşii coapte cu usturoi.

print