Pare complicat, uneori chiar prea complicat să duci o viaţă sănătoasă: să mănânci corect şi echilibrat, să fii în formă, să fii relaxat, dar în acelaşi timp să faci faţă serviciului, vieţii sociale şi de familie. Studiile şi specialiştii vin cu sfaturi de cele mai multe ori contradictorii. Dar nu trebuie să fie atât de greu şi nici să îţi ocupe prea mult timp dacă te ghidezi după aceste reguli simple.

1.Fă mişcare!

Mens sana in corpore sano. Am învăţat despre asta de mici, din şcoală. Mişcarea este importantă atât pentru menţinerea tonusului cât şi pentru psihic.

Începe cu puţin: mergi pe jos în pas alert 30 de minute pe zi, urcă pe scări ori de câte ori ai ocazia, parchează mai departe de obiectiv pentru a merge mai mult, controlează-ţi postura când stai aşezat (spatele drept, umerii aliniaţi).

Apoi, treci la mişcare mai intensă o dată, de două ori pe săptămână, dar nu uita să alegi ceva ce îţi place sau să mergi cu un prieten care să te încurajeze: alergat uşor, tenis, înot, fotbal, mers la sală, urcat pe munte, mers cu bicicleta. Ideal este să faci sesiuni de minim 45 de minute.

Îţi poţi descărca o aplicaţie care să îţi monitorizeze activitatea şi care te şi ajută să vezi evoluţia în timp. Când vei fi pregătit, poţi trece la un nivel avansat de antrenamente, mai ales dacă găseşti un sport care să îţi placă. Pentru antrenamente intense, îţi recomandăm să apelezi la un antrenor sau te informezi mai mult despre nutriţie şi fitness.

2.Alege alimente, nu calorii goale!

Este foarte important ce cumpărăm de mâncare şi de unde. De multe ori, din lipsă de timp, dar mai ales de organizare, ajungem inevitabil în primul supermarket şi luăm ce e la promoţie, lângă casă sau ceva la care am văzut publicitate.

Cu puţin efort îţi poţi face liste de cumpărături săptămânale pentru a te asigura că îţi cumperi alimente, nu calorii goale. Evită rafturile de gustări gata preparate, de chipsuri, sucuri, biscuiţi şi orice prea procesat. Alege legume şi fructe proaspete, leguminoase, paste şi orez integral, pâine de bună calitate, brânzeturi proaspete, iaurt. Nu uita că ai mai multe şanse să îţi cumperi alimente, nu calorii goale dacă mergi la piaţă sau la magazinele specializate: la o brutărie, la o măcelărie.

Caută grupurile de mici agricultori de producţie ecologică şi cumpără de câte ai posibilitatea de la ei. Adună-ţi prietenii şi comandaţi împreună pentru a obţine un preţ bun la transport dacă găsiţi producători buni care nu sunt din oraş.

3.Găteşte!

Să prepari tu mâncarea este cea mai bună variantă de a mânca mai sănătos şi mai echilibrat. Chiar dacă nu ai mult timp la dispoziţie, încinge focul şi prepară ceva simplu şi pe gustul tău. Colecţia noastră de reţete rapide te poate ajuta să începi de undeva. Iar pentru cei care au trac şi orice reţetă li se pare grea la început, apelează cu încredere la reţetele noastre video.

După ce prinzi gustul gătitului şi te felicită de câteva ori prietenii şi familia pentru cât de priceput eşti, nu o să te mai opreşti. Inspiraţie găseşti peste tot, inclusiv în multitudinea de cărţi de gastronomie din care îţi poţi alege ce ţi se potriveşte.

4.Dormi bine!

Somnul este la fel de importat pentru sănătate ca toate aspectele de mai sus, iar lipsa de somn a fost corelată cu apariţia multor boli, inclusiv cu obezitatea şi bolile cardiovasculare. Aşa că nu uita să dormi bine.

Câteva aspecte de luat în seamă pentru a dormi bine:

  • evită cafeaua şi ceaiul la ore târzii,
  • asigură-te că e întuneric în cameră, nu dormi cu televizorul aprins sau cu lumini de veghe
  • încearcă să ai o rutină: să mergi la culcare şi să te trezeşti la anumite ore
  • evită consumul de alcool înainte de culcare

5.Evită stresul!

Stresul creşte nivelul de cortizol şi afectează tot metabolismul: de la apariţia depresiei la diverse afecţiuni metabolice. Ştim că nu este uşor să nu te stresezi şi să nu îţi faci griji, dar iată câteva idei de cum poţi reduce stresul:

  • simplifică lucurile, organizează-te pentru a reduce stresul de a întârzia, de a nu reuşi să faci lucurile la timp
  • fă mişcare pentru că te ajută să îţi limpezeşti mintea
  • nu uita de tine: fă ceva ce îţi place
  • întâlneşte-te cu prietenii şi familia, socializează

Şi în ultimul rând, nu uita că este pefect normal să îţi iasă totul perfect.

print

1 comentariu

  1. Luam, o sticla, plastic, de 1,30 ron, de otet de mere, punem, pe fundul, paharului, cu apa, pana, la varf, bem, sa slabim, obezii, sa scapam, de halena, urata, fetida, a grasimii, interioare, corporale.Nu, natural, ca slabeste Cordul.

Comments are closed.