Gustare rece, de vară, vitello tonnato – vedetă a antipasti italiene – are toate caracteristicile unei delicatese gata să fie expusă în vitrină. Felii se rasol rece de vită servit cu o maioneză cu suflet de ton şi decorată cu castraveciori muraţi sau capere. Carnea de vită se fierbe de regulă, însă nici un rest de friptură nu este de refuzat pentru această reţetă.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 2 ore

vitello tonnato

Ingrediente:

  • 2 kilograme carne de vită fără grăsime (preferabil o parte care se poate felia rotund)
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 tulpină de ţelină
  • 5 fileuri de anşoa
  • 1 conservă fulgi de ton
  • 2 linguri de capere
  • 2 castraveciori muraţi
  • 2 linguri de maioneză
  • 1 pahar ulei de măsline
  • 1 lămâie
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi morcovii şi tocaţi-le mare.
  2. Puneţi la fiert carnea împreună cu ceapa, morcovii şi tulpina de ţelină.
  3. Fierbeţi carnea timp de aproximativ 1 1/2 ore până se pătrunde bine.
  4. Până se răceşte carnea, pasaţi tonul împreună cu 1 1/2 lingură de capere, castraveciorii muraţi şi fileurile de anşoa.
  5. Amestecaţi pasta obţinută cu maioneza.
  6. Adăugaţi treptat şi încorporaţi ulei de măsline.   Folosiţi o lingură de lemn şi aceeaşi metodă ca pentru obţinerea maionezei.
  7. Subţiaţi sosul cu zeamă de lămâie după gust.
    Va trebui să obţineţi un sos de consistenţa unei maioneze fluide.
  8. Asezonaţi cu sare şi piper.
  9. Tăiaţi carnea de vită răcită în felii foarte subţiri.
  10. Aşezaţi carnea pe platou sau farfurii şi turnaţi peste ea sos de ton.
  11. Decoraţi cu capere sau castraveciori muraţi.

Vitello tonnato se consumă rece sau la temperatura camerei cu pâine prăjită.

________________________________________

printează

Adaugă un comentariu: