Vita Stroganoff (sau Stroganov, în originalul rusesc) a apărut la mijlocul secolului XIX într-o Rusie aflată în perioada sa de maximă efervescenţă culturală şi culinară, într-o continuă competiţie cu ceea ce se întâmpla, în aceleaşi domenii, în Franţa. Există destule ambiguităţi atât în privinţa reţetei originale cât şi a numelui său atribuit familei Stroganov (Stroganoff în franceză) , mai exact lui Alexander Grigorievich Stroganov, sau contelui Pavel Stroganov.
Cert este că reţeta de “Vită à la Stroganov, cu muştar” apare în cartea de bucate a Elenei Molokhovet – o legendă a bucătăriei ruseşti – în 1861. Reţeta conţinea bucăţi de carnea de vită sotate şi servite într-un sos de muştar cu supă de vită şi smântână. Ulterior, au apărut mai multe reţete care conţin, pe lângă vită, ciuperci şi/sau ceapă, vin sau cognac, etc.
Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 500 grame de vită
- 3 linguri de ulei
- 150 grame de de făină
- 300 ml supă de vită
- 3 linguri de smântână
- 1 lingură de muştar de Dijon
- 1 linguriţă pastă de ardei iute (opţional)
- verdeaţă
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi carnea în fâşii cu latura de 1 centrimetru.
[note]În reţeta originală, carnea se tăia cuburi.[/note] - Amestecaţi făina cu sare şi piper.
- Treceţi fâşiile de carne prin amestecul de făină. Scuturaţi de excesul de făină.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Rumeniţi carnea la foc iute.
- Stingeţi cu supa de vită şi fierbeţi la foc mic până se înmoaie carnea. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
- Faceţi un liezon din muştar cu smântâna şi pasta de ardei iute.
- Lăsaţi să se lege sosul.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Adăugaţi verdeaţa.
Vita Stroganoff se serveşte cu paste sau garnitură de orez.
[tip]La reţeta originală, de mai sus, în 1938, în Larousse Gastronomique apare reţeta cu ciuperci şi ceapă. Pentru reţeta completă mai aveţi neoie de o ceapă mică tocată, 1 cană de ciuperci tocate mare şi 50 ml Porto. Ceapa şi ciupercile se adaugă după ce vita s-a sotat, vinul în acelaşi timp cu supa de vită.[/tip]
__________________________________________________