Mâncare tihnită, de familie şi tavernă (ţinută tot de o familie) vita în sos de roşii este specifică Greciei unde se regăseşte în toate regiunile, din Creta în Kefalonia, cu mici nuanţe de la zonă la zonă.  Reţeta e primitiv de simplă şi lista ingredientelor nu depăşeşte cu mult numele (moshari kokkinisto, în greacă).

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1,6 kilograme carne de vită macră, fără os (ex.pulpă)
  • 3 litri supă de vită (sau apă)
  • 4-5 roşii
  • 1 ceapă mare
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 lingură rasă de enibahar (sau 1 linguriță de nucsoara amestecată cu scortisoara)
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriţă de zahăr
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  2. Tăiaţi carnea în cuburi potrivite.
  3. Treceţi roşiile prin răzătoarea mare.
  4. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  5. Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi usturoiul 40-60 de secunde.
  6. Adăugaţi carnea de vită şi rumeniţi-o.
  7. Stingeţi cu supa de vită (sau apă).
  8. Adăugaţi foile de dafin şi enibaharul.
  9. Fierbeţi vita, spumind des, până se pătrunde şi supa scade.
    Dacă aveţi o oală minune (care fierbe sub presiune), puteţi fierbe carnea în ea.
  10. Adăugaţi roşiile, zahărul şi fierbeţi până scade totul bine.
    Dacă sosul este prea subţire, se îngroaşă cu puţină făină.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper.
    Dacă folosiţi supă, nu adăugaţi sare decât dacă este necesar.

Vita în sos de roşii se serveşte fierbinte cu garnitură de paste.

Adaugă un comentariu: