O mâncare simplă dar prietenoasă, mâncarea de vită cu sos de lămâie vine din patria lămâilor şi a iaurtului: Grecia. O reţetă pentru bucăţile tari de carne de vită care se îmblânzesc în prealabil la fiert pentru a înota în sosul proaspăt pe bază de lămâie. O vită à la grec.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute (plus timpul de fierbere al cărnii)

Ingrediente:

  • 1,4 kilograme carne de vită fără os (pulpă)
  • 1 ceapă
  • 1 lămâie
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri de făină
  • 4 linguri de iaurt gras
  • 1 linguriţă muştar (opţional)
  • 2 linguri mărar proaspăt tocat
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

[note]Muştarul în această reţetă se adaugă mai mult pentru culoare decât pentru gust. Cel mai popular muştar în Grecia, numit muştarul galben englezesc, are o culoare puternică şi un gust delicat.[/note]

Preparare:

  1. Fierbeţi carnea de vită, spumind des, până când este bine pătrunsă.
  2. Scoateţi carnea şi tăiaţi-o bucăţi. Strecuraţi şi păstraţi supa.
  3. Extrageţi sucul din lămâie.
  4. Curăţaţi ceapa şi treceţi-o printr-o răzătoare sau tocaţi-o foarte fin.
  5. Încingeţi uleiul într-o cratiţă.
  6. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o 1 minut.
  7. Adăugaţi făina şi rumeniţi-o puţin fără să-şi schimbe culoarea.
  8. Adăugaţi treptat 2 căni de supă în care a fiert carnea. Mai adăugaţi supă dacă sosul este prea gros.
  9. Adăugaţi foile de dafin.
  10. Faceţi un liezon din iaurt, muştar şi zeamă de lămâie.
    [warning]Atenţie la acreala iaurtului. În mod tradiţional se foloseşte iaurt grecesc, mai gras şi mai scurs de zer. Gustaţi iaurtul şi adăugaţi zeama de lămâie în consecinţă.  [/warning]
  11. Încorporaţi liezonul treptat în sos.
  12. Adăugaţi bucăţile de carne în sos şi lăsaţi să fiarbă totul 5 minute.
  13. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Vita în sos de lămâie se serveşte caldă, presărată cu mărar tocat. Se pot folosi garnituri pe bază de legume, orez sau paste. Piureul de cartofi completează minunat acest fel de mâncare.

print

1 comentariu

  1. Absolut delicios!!!!! Postati niste retete extrem de interesante, multumiri de la Cluj!!!!!

Comments are closed.