O mâncare simplă şi cinstită, vita cu dovlecei în sos de lămâie, aromat cu usturoi şi parfumat cu mentă şi usturoi, îşi trage gusturile din repertoriul bucătăriei greceşti. Un fel de mâncare onest şi uşor, sărac în grăsimi şi bogat în gust.

Porţii: 4

Timp de preparare: 2,5 ore

Ingrediente:

  • 1 kilogram pulpă de vită
  • 4 dovlecei sau zucchini
  • 1 litru supă de vită sau legume
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 5 căţei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1 lingură de mentă uscată
  • 50 ml zeama de lămâie (de la 1 1/2 lămâie)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade (temperatură mare).
  2. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele.
  3. Spălaţi dovleceii, îndepărtaţi-le capetele şi tăiaţi-i în cuburi mari (vezi foto).
  4. Extrageţi zeama de lămâie.
  5. Tăiaţi carnea în cuburi mari (cu latura de 2,5-3 cm).
  6. Încingeţi două linguri de ulei într-o cratiţă adâncă cu pereţi groşi, preferabil din fontă (tuci).
  7. Frigeţi cuburile de carne, şterse de eventualele urme de apă, pe toate părţile, până se evaporă zeama pe care o lasă.
  8. Adăugaţi restul de ulei de măsline şi rondelele de usturoi.
  9. Rumeniţi 30 de secunde.
  10. Stingeţi cu supa.
  11. Adăugaţi zeama de lămâie, foile de dafin, oregano şi mentă.
  12. Acoperiţi vasul şi introduceţi-l la cuptor pentru 90 de minute, până când carnea s-a pătruns şi zeama a scăzut la jumătate.
  13. Asezonaţi cu sare şi piper, adăugaţi dovleceii, acoperiţi şi reintroduceţi la cuptor pentru alte 20-30 de minute, până când dovleceii sunt bine pătrunşi.

Mâncarea de vită cu dovlecei în sos de lămâie se serveşte fierbinte, caldă sau chiar rece. Opţional, puteţi adăuga la servire iaurt sau smântână.

print