Vinegreta este cel mai popular dressing (sos pentru salată) al lumii, iar francezii au o adevărată slăbiciune pentru el. Nu există local în Franţa, de la cel mai modest până la cel mai luxos, care să nu ofere clienţilor vinegretă.  Atât de mare e slăbiciunea francezilor pentru vinegretă încât, pentru a atrage clienţi, şi restul restaurantelor etnice din Paris oferă lângă pacheţele de primăvară chinezeşti sau salată grecească acest sos rece căruia englezii îi spun dressing franţuzesc.

Numele vinegretei este dat de unul dintre ingredientele sale de bază: oţetul (vinaigre, franceză). Cea mai simplă vinegretă este formată din o parte oţet şi trei părţi ulei de măsline. La această bază se mai pot adăuga: muştar, gălbenuş de ou, diferite ierburi şi mirodenii. Secretul unei vinegrete de calitate este emulsionarea corectă, cu răbdare, a ingredientele şi calitatea bună a acestora.

Porţii: 4

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:

 • 3 linguri oţet din vin
 • 9 linguri ulei de măsline
 • 1 linguriţă rasă muştar de Dijon (opţional)
 • 1 linguriţă sare

Preparare:

 1. Dizolvaţi sarea în oţet şi amestecaţi bine până se topesc granulele.
 2. Adăugaţi muştarul.
 3. Încorporaţi, treptat, câte puţin, amestecând cu telul, uleiul. În final va trebui să obţineţi un sos omogen, de consistenţa unei maioneze subţiri.
 4. Folosiţi vinegreta pentru salate, legume coapte sau fierte la abur sau pentru peşte.

Vinegreta se păstrează la rece, acoperită, timp de 5 zile.

[note]În unele reţete, pentru un gust mai delicat, se înlocuieşte oţetul cu lămâia.[/note]

print

1 comentariu

 1. Si eu fac in mod frecvent vinagreta,este extraordinar de buna cu peste, scoici, melci,fructe de mare si chiar cartofi prajiti .Eu o fac astfel:
  -2 leg. patrunjel frunze
  -4 linguri otet de vin de calitate
  -8 linguri ulei de masline
  -o ceapa medie
  -sare
  -apa ptr diluat
  -o lingurita mustar dijon

  Se pune patrunjelul taiat mare in blender impreuna cu otetul, ceapa,mustarul, sarea si se amesteca bine pana se obtine o pasta.Se adauga uleiul putin cate putin pana se obtine un sos consistent care se dilueaza apoi cu putina apa pana se aduce la consistenta dorita.Pofta buna!

Comments are closed.