Garnitură tradiţională germană, însoţitoare perfectă a fripturilor din carne de porc, gâscă, raţă, vânat – sau chiar cârnaţi fripţi – varza călită cu măr (Rotkohl mit Apfel sau, simplu, Apflerotkohl) este o capodoperă vegetariană. Dulce acrişoară, proaspătă şi aromată, cu o textură catifelată, această garnitură sofisticată suprinde cel mai bine caracterul bucătăriilor germanice, care combină fructele cu legumele.

Porţii: 6

Timp de preparare: 40 minute

varza rosie calita Ingrediente:

  • 3 linguri de ulei
  • 1,5 kg de varză roşie tocată
  • 2 cepe
  • 4 mere
  • 4 linguri de zahăr
  • 6 linguri de oţet din vin
  • 1 lingură rasă de sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi varza şi răzuiţi-o fin.
  2. Curăţaţi şi răzuiţi merele.
  3. Curăţaţi şi tocaţi fin ceapa.
  4. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  5. Rumeniți uşor ceapa şi varza la foc mic timp de aproximativ 5 minute amestecând constant.
  6. Adăugaţi mărul, o jumătate de pahar de apă, sare şi piper.
  7. Acoperiți cratiţa şi lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic, timp de 25 de minute.
  8. Adăugaţi zahărul şi oţetul, amestecaţi şi mai fierbeţi totul descoperit, amestecând din când în când, încă 5-6 minute.

Varza roşie călită cu măr se serveşte fierbinte ca garnitură pentru fripturi sau ca atare.

Puteţi echilibra gustul dulce/acru, adăugând sau reducând cantitatea de zahăr/oţet.
printează

7 Comentarii

  1. Asa e. La reteta de baza se adauga diverse arome. Din pacate insa, in Romania, unele, cum e si jeleul de fructe, sunt aproape inexistente.

  2. Hallo,

    am scris numai pentru cä este foarte important sä se punä Aromele.
    In loc de Jeleu se poate pune orice Dulceatä de Fructe de Pädure.Sau dacä nu un pic de Miere si mai mult Otet de Vin.
    Eu fac Varza asta de peste 30 de Ani si zic cä färä nu are Gust.
    restul se gäseste si in Rominia färä Problemä.

  3. Prin ce se deosebeste de varza bavareza? Vad ca se aseamana dar care e diferenta? Google mi-a returnat o groaza de variante dar din pacate nu-s lamurit. Multumesc!

    • este înrudită cu ea. o gătesc şi secuii in Romania. există şi variante mai sofisticate carevse gătesc cu suc de măr, stafide şi scorţişoară.

Adaugă un comentariu: