Varza dulce călită, inevitabil servită cu mămăligă, e o reţetă de tot anul, dar cu totul specială în toamnă când începe Postul Crăciunului şi se pregătesc butoaiele cu varză pentru iarnă. Atunci când mirosul de varză este proaspăt în casă, se căleşte cel mai bine varza dulce, mâncare modestă dar dătătoare de bucurie.

Vezi şi tăieţeii cu varză.

Reţetă: Varză dulce călită

 varza-de-post

Ingrediente:

  • 1 varză medie
  • 1 pahar de ulei (cel nerafinat de floarea soarelui e o delicatesă!)
  • 1 ceapă albă mare (opţional)
  • mălai (pentru mămăligă)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Desfaceţi foile exterioare ale verzei.
  2. Răzuiţi varza fin.
  3. Frecaţi varza cu 1 lingură zdravănă de sare şi lăsaţi-o să se odihnească.
  4. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o fin.
  5. Stoarceţi zeama (păstraţi zeama pentru orice eventualitate!).
  6. Încingeţi uleiul la foc mediu într-o cratiţă adâncă.
  7. Adăugaţi şi sotaţi ceapa.
  8. Când ceapa se înmoaie, adăugaţi varza şi amestecaţi bine.
  9. Frigeţi la foc mediu, adăugând ulei şi zeamă de varză, dacă e cazul.
  10. Varza e gata când prinde o culoare galben aurie.
  11. Asezonaţi cu sare (dacă mai e cazul) şi piper măcinat mărişor.
  12. Serviţi cu mămăligă.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 25 minute

Porţii: 2

print