Varză călită (murată)

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

O reţetă de iarnă lungă, de post sau “de dulce”, varza murată se remarcă prin simplitate şi gust, fiind o garnitură extraordinară pentru fripturile de porc sau cârnaţi dar şi o mâncare în sine. Garnitură de origine germanică, varza călită (gătită din varză acră) se găteşte diferit de la zonă la zonă dar, în mai toate cazurile, reţeta rămâne simplă, pentru a scoate în evidenţă gustul puternic al verzei murate.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 90-100 de minute

Ingrediente:

  • 1 căpăţână de varză acră
  • 3 linguri de untură (sau 4 de ulei pentru varianta de post)
  • 1 ceapă mare
  • 2 foi de dafin
  • 5-6 boabe de enibahar
  • 1 lingură de cimbru uscat (opţional)
  • 1 lingură de mărar uscat (opţional)
  • piper negru măcinat

Preparare:

Gustaţi varza. Dacă este prea sărată, puneţi-o la desărat, desfăcută în foi, în apă rece câteva ore.

  1. Tocaţi varza din cuţit.
  2. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori.
  3. Încingeţi untura (sau uleiul) într-o cratiţă cu capac.
  4. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până se înmoaie.
  5. Adăugaţi varza.
  6. Amestecaţi bine şi adăugaţi 500 ml de apă.
  7. Adăugaţi foile de dafin şi boabele de enibahar. Opţional, adăugaţi pe finalul preparării şi cimbru şi/sau mărar.
  8. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic, timp de aproximativ 1 oră, amestecând din când în când. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.

Varza călită este o garnitură ideală pentru fripturi din carne de porc, cârnaţi, chiftele, pârjoale, etc. De asemena, varza calită se poate consuma ca atare, cu mămăligă.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

18 Responses to “Varză călită (murată)”

  1. Adrian

    Încearcă să pui numai piper, scoate ceapa din reţetă şi iese excelentă. Scade-o bine de tot!

    Reply
  2. Dan

    Iese foarte buna daca dupa ce o fierbi si scade o pui intr-o tava si o bagi la cuptor vre-o jumatate de ora ,cu niste felii de rosii taiate subtiri pe deasupra (sau rosii Chherry ),pentru aspect.O lasi sa se rumeneasca un pic ;)

    Reply
  3. sabin

    bravo adrian,bravo dan.din totdeauna parca barbatii sunt mai buni bucatari.felicitari ambii# amandoi@sunteti BRAVA SABIN

    Reply
    • sycxs

      brava se foloseste la persoana a2a singular, bravi ar fi mai indicat sa folosesti, o sa fac si eu in seara asta o proba, oricum o sa iasa super, va salut

      Reply
  4. emil

    am mâncat în Bavaria o variantă f. bună. nu conţinea ceapă, avea roşii, dar f. important, condimentele erau: piper, enibahar şi chimen (nu chimion).

    Reply
  5. ionutz

    si fara bulion ? nu cred

    Reply
  6. Vio

    Are dretate Adrian si eu varza calita o fac fara ceapa si fara cimbru, doar piper si o pun direct la cuptor, fara sa-i mai pun apa, si o las sa scada bine de tot, iese grozava.

    Reply
  7. Laurenția

    Categoric nu se pune apă!
    De ceapă, nici vorbă.
    Ingredientele s-au pus toate la butoi, când a început murarea verzei.
    De ce postați toate trăznăile?

    Reply
  8. Claudia

    Eu am făcut-o de două ori exact ca aici! A ieşit de excepţie. Şi am adăugat apă pentru că varza avea frunza groasă şi se ardea înainte de a se găti. Şi ceapă. Chiar nu îi pricep pe cei care comentează aiurea. Dacă ştiu atât de bine ce au de făcut ce caută aici?! Lăsaţi-ne pe noi ăştia mai proşti să ne inspirăm. Că de aia merge ţara asta cum merge, că e plină deştepţi sfătoşi.

    Reply
  9. Elena

    Pe langa ingredientele enumerate, am mai adaugat eu de la mine o lingura de bulion de ardei (de casa). A iesit buna tare!
    Lasati imaginatia sa-si faca treaba.
    Pofta buna!

    Reply
  10. vasile

    eu am pus in loc de apa ,lapte – e excelenta

    Reply
  11. remo

    Fiecare vrea sa -i dea retetei o chestie aparte. Mai fratilor in Regat se face cea mai buna si fara briz brizuri. Aceasta reteta e super( multumesc celui care a ridicat-o). Trebuie doar sa-ti pui capul la contributie. sa gasesti aromele potrivite gustului tau si o poti personaliza cum vrei.

    Reply
  12. titi

    ..Eu am reteta mea de varza calita.100g de ulei,sunca de porc afumata si fiarta inzeama de varza.Se caleste sunca in ulei ,apoi se adauga varza tocata si se cuprinde cu apa ,se lasala fiertspre sfirsite se adauga foide dafin ,piper si putin cinbru .POFTA BUNA.

    Reply
  13. Valy

    O reteta e limitata doar de imaginatia si gustul fiecarei persoane .
    Chiar nu inteleg de ce comenteaza unele persoane despre ceapa si bulion.

    Reply
  14. ioana

    eu am pus si umpica de foi de dafin si piper boabe si a iesit super buna si la sfirzit daca ai umpica marar verde de minune….

    Reply

Leave a Reply