Denumirea franțuzească a celei mai fragede cărnuri de vită – capătul de mușchi (numit și fillet mignon), tournedo este vestit în lumea întreagă în rețeta Tournedo Rossini – fel de mâncare inventat special pentru compozitorul Gioacchino Rossini cu mușchi de vită și foie gras.
Ca denumire și feluri de a-l prepara, tournedo-ul a fost preluat și la noi și se găsește des în meniurile restaurantelor cu pretenții.

Porții: 4

Timp de preparare: 25 minute

Ingrediente:

  • 4 bucăți tournedo de vită (de aproximativ 125 g fiecare)
  • 1 lingură de ulei
  • 30 grame unt gras
  • 200 grame de ciuperci de pădure (un mix de hribi și ghebe)
  • 40 ml de cognac
  • 25 grame smântână grasă
  • 100 ml supă de vită
  • 4 felii de pâine toast
  • sare și piper

Preparare:

  1. Într-o tigaie întinsă, încingeți uleiul și untul. Prăjiți bucățile de tournedo (se pun la prăjit cu tot cu sfoară) câte 3-4 minute pe fiecare parte, inclusiv pe margini. Acest timp este recomandat pentru vita medie. Ajustați timpul de prăjire în funcție de cum doriți să serviți vita: în sânge, medie sau bine făcută.
  2. Adăugați ciupercile și sotați-le câteva minute alături de carne.
  3. Stingeți cu cognac. Lăsați să dea două-trei clocote și adăugați smântâna amestecată cu supa de vită (călduță). Amestecați totul de câteva ori. Potriviți de sare și piper.
  4. Scoateți vita pe un platou. Lăsați ciupercile în sos încă 3-5 minute până se pătrund bine.
  5. Prăjiți cele 4 felii de pâine. Cu ajutorul unui inel metalic de bucătărie sau un pahar, decupați câte un cerc din fiecare felie.
  6. Așezați cercul de pâine în mijlocul farfuriei de servire. Peste el, așezați tournedo-ul (în această etapă tăiați și scoateți sfoara). Așezați ciuperci peste carne și asezonați cu sos.

Tournedo-ul se servește imediat după preparare. Se combină bine cu paste cu unt și verdețuri sau salate.

Tournedo-ul se comercializează proaspăt, porționat, iar carnea este strânsă cu ajutorul unor sfori (pentru o formă rotundă și estetică).
printează

Adaugă un comentariu: