Un tort ce aminteşte, şi o face nu doar prin nume, de celebrul desert italian. O prezentare festivă pentru un desert uşor de realizat.

Porţii: 8-12

Timp de preparare: 45 de minute (plus 4 ore la congelator)

Ingrediente:

  • 1 kilogram îngheţată de vanilie
  • 1 pungă pişcoturi (20-22 bucăţi)
  • 400 ml cafea tare, slab îndulcită (espresso sau filtru)
  • 3 linguri cacao
  • 10 ml esenţă de rom

Opţional:

  • 250 grame dulce de leche sau dulceaţă de lapte
  • 200 grame stafide în ciocolată

Preparare:

  1. Scoateţi îngheţata din congelator.
  2. Faceţi o cafea tare (filtru, espresso sau chiar din cafea instant) şi îndulciţi-o după gust (preferabil slab).
  3. Lăsaţi cafeaua să se răcească şi adăugaţi în ea esenţa de rom.
    În cazul în care cafeaua nu este suficient de rece, riscaţi să topiţi îngheţata cu ea.
  4. Pregătiţi o formă de tort cu pereţi detaşabili.
  5. Treceţi pişcoturile prin cafeaua răcită timp de 1 secundă.
  6. Aşezaţi pişcoturile, în picioare, în interiorul formei, de jur-împrejur.
  7. Turnaţi jumătate din cantitatea de îngheţată între pişcoturi şi nivelaţi-o uşor.
  8. Adăugaţi opţional un strat de dulce de leche.
  9. Adăugaţi restul de îngheţată. Uniformizaţi.
  10. Tăiaţi cu un cuţit excesul pişcoturilor ce depăşesc marginea formei.
  11. Opţional, adăugaţi peste îngheţată stafide în ciocolată.
  12. Introduceţi la rece pentru 4 ore.

Tortul de îngheţată se serveşte pudrat cu cacao din abundenţă.

Puteţi obţine o formă apropiată de Tiramisu clasic dacă formaţi tortul – intercalând pişcoturile cu îngheţata – într-o tavă de cozonac în care puneţi o folie alimentară. După răcire, răsturnaţi tortul şi pudraţi-l cu cacao

4 Comentarii

  1. Am scos si eu tava din congelator. A iesit putin cam inghetat. Ori am lasat inghetata prea mult la dezghetat, ori congelatorul meu ingheata prea tare

  2. @Chico, ar fi posibile ambele variante. Cel mai bine e sa il scoti cu 10-15 minute inainte de sevire pentru a avea timp sa isi “revina”

Adaugă un comentariu: