Un tort ce aminteşte, şi o face nu doar prin nume, de celebrul desert italian. O prezentare festivă pentru un desert uşor de realizat.
Porţii: 8-12
Timp de preparare: 45 de minute (plus 4 ore la congelator)
Ingrediente:
- 1 kilogram îngheţată de vanilie
- 1 pungă pişcoturi (20-22 bucăţi)
- 400 ml cafea tare, slab îndulcită (espresso sau filtru)
- 3 linguri cacao
- 10 ml esenţă de rom
Opţional:
- 250 grame dulce de leche sau dulceaţă de lapte
- 200 grame stafide în ciocolată
Preparare:
- Scoateţi îngheţata din congelator.
- Faceţi o cafea tare (filtru, espresso sau chiar din cafea instant) şi îndulciţi-o după gust (preferabil slab).
- Lăsaţi cafeaua să se răcească şi adăugaţi în ea esenţa de rom.
[warning]În cazul în care cafeaua nu este suficient de rece, riscaţi să topiţi îngheţata cu ea.[/warning] - Pregătiţi o formă de tort cu pereţi detaşabili.
- Treceţi pişcoturile prin cafeaua răcită timp de 1 secundă.
- Aşezaţi pişcoturile, în picioare, în interiorul formei, de jur-împrejur.
- Turnaţi jumătate din cantitatea de îngheţată între pişcoturi şi nivelaţi-o uşor.
- Adăugaţi opţional un strat de dulce de leche.
- Adăugaţi restul de îngheţată. Uniformizaţi.
- Tăiaţi cu un cuţit excesul pişcoturilor ce depăşesc marginea formei.
- Opţional, adăugaţi peste îngheţată stafide în ciocolată.
- Introduceţi la rece pentru 4 ore.
Tortul de îngheţată se serveşte pudrat cu cacao din abundenţă.
[tip]Puteţi obţine o formă apropiată de Tiramisu clasic dacă formaţi tortul – intercalând pişcoturile cu îngheţata – într-o tavă de cozonac în care puneţi o folie alimentară. După răcire, răsturnaţi tortul şi pudraţi-l cu cacao[/tip]
hmmm!si cu dulce de leche…o nebunie ,cu siguranta!:)
Super! Arata senzational! 😉
Am facut si eu, dar intr-o alta varianta. Oricum ar fi, nu poate fi decat delicios. 🙂
Am scos si eu tava din congelator. A iesit putin cam inghetat. Ori am lasat inghetata prea mult la dezghetat, ori congelatorul meu ingheata prea tare
@Chico, ar fi posibile ambele variante. Cel mai bine e sa il scoti cu 10-15 minute inainte de sevire pentru a avea timp sa isi “revina”
Comments are closed.