Un desert rapid (dacă nu luăm în calcul timpul petrecut la rece), uşor de făcut şi la fel de uşor de mâncat, potrivit oricând dar desăvârşit în duminicile călduroase. Răcoros, pe bază de iaurturi, smântână şi frişcă bătută, legate cu gelatină şi îndestulate cu fructe – în special piersici, pere sau fructe exotice – din compot, acest desert face parte dintr-o familie mare şi extrem de bogată a torturilor  fără coacere.

Reţetă: Tort de iaurt cu piersici

Tort de iaurt cu piersici

Ingrediente:

 • 200 grame de biscuiţi tari
 • 50 grame unt nesărat
 • 20 grame zahăr pudră
 • un praf de scortisoara

  umplutură
   
 • 200 g smântâna fermentată
 • 500 g iaurt slab (grăsime 1,5%)
 • 160 g zahăr
 • 10 foiţe de gelatină
 • 200 ml frişcă
 • 1 borcan compot de piersici, fără sâmburi (800 grame)
 • 1 lingură gem fructe de pădure sau doar de afine

Preparare:

 1. Sfârâmaţi biscuiţii, cu ajutorul unui robot de bucătărie sau blender.
 2. Amestecaţi biscuiţii măcinaţi cu untul, zahărul pudră, praful de scorţişoară şi 7 linguri de sirop din compot.
 3. Ungeţi cu puţin ulei sau unt o tavă de tort (cu exterior detaşabil) cu diamentrul de 26 de centimetru sau folosiţi hârtie de copt pentru a preveni lipirea tortului de marginile formei.
 4. Turnaţi amestecul de blat în formă şi nivelaţi-l cu dosul unei linguri.
  [note]Nefiind folosit nici un fel de tratament termic, tortul se poate monta chiar şi într-o formă de carton sau plastic, atâta timp cât aveţi garanţia că îl veţi recupera fără să-l deterioraţi.[/note]
 5. Până se leagă puţin blatul, amestecați smântâna, iaurtul și zahărul.
 6. Înmuiaţi gelatina în puţin lapte, dizolvaţi-o şi încorporaţi-o în cremă. Păstraţi o mică parte din gelatină pentru ornat.
 7. Bateţi frişca şi încorporaţi-o.
 8. Scurgeţi două treimi din bucăţile de piersică, tăiaţi-le mărunt şi încorporaţi-le în cremă.
 9. Turnaţi crema peste blat şi uniformizaţi-o uşor. Peste această bază aşezaţi piersicile tăiate felii subţiri, în cercuri concentrice, sub forma unor petale.
 10. Amestecaţi puţină gelatină dizolvată cu lingura de gem şi alte două-trei linguri de sirop din compot. Cu amestecul obţinut, cu ajutorul unei linguri, picuraţi mai multe dâre peste piersicile din stratul superior. Sosul va lega bucăţile de piersică între ele şi va da un aspect plăcut tortului.
 11. Lăsaţi tortul 4 ore la rece şi ornaţi-l după cum doriţi.
  [warning]Atenţie lângă ce aşezaţi tortul la rece. Acest tort, la fel ca orice produs lactat, va absorbi repede mirosurile puternice din frigider. În special cele de usturoi.[/warning]

Timp de pregătire: 40 minute (plus 3-4 ore la rece)

Porţii: 12

 

print

6 Comentarii

 1. este super bun acest tort,l-am facut si eu….dar cu iaurt de ananas si bucatele de ananas din compot………..si alta data am ami facut cu iuart de capsuni si in crema am pus si capsuni intregi……..o bunatate!

 2. scz pentru greseli,acum am vazut k in loc de iaurt am scris iuart……m-am grabit cand am scris mesaj-ul

 3. daca nu gasesc foite de gelatina ,cate pachete de gelatina sa folosesc,as incerca si eu sa o fac

  • Se gasesc foi de gelatina (cel putin in Metro). Pentru reteta asta aveti nevoie de aproximativ 30 de grame de gelatina. De regula, pe plicurile cu granule este indicata cantitatea de lichid pe care o va solidifica gelatina.

Comments are closed.