Greu de găsit atâta decadenţă  câtă se regăseşte în acest tort. Aromele de sărbătoare ale Crăciunului, ciocolata şi portocalele, se combină într-un amestec perfect.

Dens, bogat şi aromat, acest tort festiv cuprinde în el toată frenezia sărbătorilor de iarnă.

Porţii: 8

Timp de preparare: 90-100 min

Turnaţi glazura peste blat Ingrediente:

pentru blat

  • 400 grame de ciocolată neagră, amăruie
  • 250 grame de unt
  • 120 ml suc de portocale
  • coaja de la 1 portocală
  • 6 ouă
  • 120 grame de zahăr
  • 1 lingură esenţă de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
  • 120 grame de făină
    pentru glazură:
  • 300 grame ciocolată neagră, amăruie
  • 300 ml smântână dulce

decor:

  • 1 portocală
  • 200 grame de zahăr

Preparare:

pregătiţi decorul

  1. Tăiaţi felii o portocală.
  2. Puneţi feliile de portocale la fiert, cu apă cât să le acopere.
  3. Fierbeţi feliile de portocală timp de 5 minute. Aruncaţi apa şi înlocuiţi-o cu o cană de apă proaspătă şi 200 de grame de zahăr.
  4. Fierbeţi portocalele în sirop timp de aproximativ 10-15 minute, la foc mic.
  5. Scoateţi feliile de portocală din sirop şi puneţi-le la scurs pe un grătar (vezi foto).

pregătiţi blatul

  1. Încălziţi cuptorul la 160 de grade.
  2. Într-un vas, pe bain marie, puneţi la topit ciocolata ruptă bucăţi, untul tăiat în bucăţi, coaja de la o portocală şi sucul de portocale.
  3. Amestecaţi până se omogenizează într-o masă de ciocolată fluidă şi trageţi vasul deoparte să se răcească.
  4. Bateţi ouăle cu zahărul, esenţa de vanilie sau zahărul vanilat şi un vârf de cuţit de sare, până când granulele de zahăr se topesc şi ouăle sunt bătute spumă.
  5. Încorporaţi ouăle în ciocolata topită şi răcită.
  6. Adăugaţi făina şi încorporaţi-o uşor cu ajutorul unei spatule.
  7. Tapetaţi fundul unei forme de tort cu pereţi detaşabili cu hârtie de pergament. Dacă nu e o formă teflonată, ungeţi-o cu ulei şi pudraţi-o cu cacao pe interior.
  8. Turnaţi coca în formă şi introduceţi-o la cuptor (la 160 de grade Celsius) pentru 25-30 de minute. Verificaţi după 25 de minute cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată din blat, înseamnă că e copt.
  9. Scoateţi forma din cuptor şi lăsaţi să se răcească.

pregătiţi glazura:

  1. Rupeţi ciocolata bucăți și puneți-o într-un vas termorezistent.
  2. Puneţi smântâna dulce la fiert, la foc mic, într-un alt vas.
  3. Turnaţi smântâna dulce fierbinte peste ciocolată.
  4. Omogenizaţi bine cu ajutorul unei spatule.

montajul:

  1. Scoateţi blatul răcit din formă.
  2. Întindeţi o hârtie sau folie de aluminiu, suficient de mare cât să cuprindă blatul şi chiar mai mare.
  3. Aşezaţi un bol – cu fund plat – cu gura în jos.
  4. Poziţionaţi blatul, cu tot cu fundul formei de tort sau pe o farfurie, peste bol.
  5. Turnaţi glazura de ciocolată peste blat şi nivelaţi-o uşor cu ajutorul unei spatule.
    Dacă glazura este prea fluidă, turnaţi-o în mai multe etape.
  6. Lăsaţi glazura să se răcească 15 minute şi decoraţi cu rondele de portocală confiată.
  7. Lăsaţi tortul la rece – dar nu la frigider – pentru 2 ore înainte de servire.
    Tortul se poate păstra la frigider ,dar trebuie scos cu 1 oră înainte de servire.

9 Comentarii

  1. Ce bucurie! Bunica facea un tort de ciocolata la fel de bun. Din pacate nu am mai avut ocazia sa ma rasfat cu o asemenea bunatate, cel putin in ultima vreme pentru ca nu mai are cine s-o prepare iar prietenii talentati sunt f ocupati. Poate o sa incerc eu. Va anunt!

  2. eu am facut acest tort dupa ce mai gatisem cu cateva zile o prajitura pe care am cam ratat o ….insa acesta este GENIAL!Data viitoare voi face jumatate ciocolata amaruie si jumatate ciocolata cu lapte dulce …voi face o incercare !mult spor ,il recomand

  3. Salutare si La multi ani!!
    Intrebare: as dori sa pregatesc acest tort seara pentru a-l duce a 2a zi la serviciu – cadou unui coleg…..credeti ca se poate?..adica isi va pastra consistenta si gustul de-o potriva?..Multumesc mult

Adaugă un comentariu: