Un tort de ciocolată căruia nuca îi adaugă o notă crocantă, iar cafeaua un gust proaspăt și intens. Spectaculos pentru mese festive atunci când vă puteți pune imaginația în valoare prin decoruri care să vă reprezinte.

Asigurați-vă, însă, că aveți destul timp la dispoziție pentru a-l prepara așa cum se cuvine pentru că această rețetă necesită timp.

Porții: 8-10

Timp de preparare: 2 ore

Tort de ciocolată cu cafea și nucă

 

Ingrediente:

pentru blat:

  • 450 g unt (la temperatura camerei)
  • 450g făină
  • 7 ouă
  • 300 g de zahăr
  • 1 lingură praf de copt (2 plicuri a 10 g)
  • puţină sare
  • 50 g cacao

pentru cremă:

  • 100 g ciocolată amăruie
  • 100 g smântână dulce
  • 200 g frișcă bătută (vegetală, îndulcită)
  • 100 g nucă măcinată
  • 1 espresso de 100 ml pentru însiropat blatul

pentru glazură:

  • 150 g ciocolată amăruie
  • 150 g smântână dulce
  • 1 lingură cafea instant (nes)
  • 2 linguri nucă măcinată pentru decor

Preparare:

Blat:

  1. Încălziţi cuptorul la treapta mijlocie (160 de grade).
  2. Cu ajutorul unui mixer bateţi untul cu zahărul la viteză medie spre mare tip de 5-1o minute. Untul trebuie să devină cremos iar zahărul să fie topit în întregime.
  3. Scădeţi viteza mixerului şi adăugaţi ouăle unul câte unul. Nu adăugaţi următorul ou decât când cel dinainte este complet încorporat.
  4. După ce toate ouăle au fost încorporate, adăugaţi praful de copt (nestins) și puţină sare.
  5. În ultima etapă se adaugă făina amestecând foarte încet (câte puţin cu mixerul sau cu un tel). În această etapă, practic, compoziţia nu se mai bate. Se înglobează doar uşor făina.
  6. Adăugați cacao și omogenizați ușor.
  7. Ungeți o formă rotundă de tort cu pereți detașabili cu puțin cu ulei și pudrați-o cu puțină cacao.
  8. Turnați compoziția în tavă și băgați tava la cuptor pentru 45-55 de minute. După 35 de minute, verificați cu o scobitoare dacă blatul este făcut.
  9. Scoateți blatul din cuptor și lăsați-l la răcit.

Crema:

  1. Tăiați ciocolata din cuțit (dacă folosiți tablete sau ciocolată vrac) și puneți-o într-un vas termorezistent. Încălziți smântâna dulce într-o crăticioară și turnați-o peste ciocolată. Amestecați bine până se dizolvă ciocolată și se transformă într-o cremă consistentă.
  2. Lăsați să se răcească bine crema de ciocolată.
    [warning] Dacă nu este suficient de rece crema de ciocolată (sub 10 grade Celsius), în momentul în care o adăugați în frișca bătută aceasta se poate tăia. [/warning]
  3. Adăugați puțin câte puțin crema de ciocolată în frișca bătută pentru a obține un amestec spumos de ciocolată.
  4. Încorporați în compoziție miezul de nucă măcinat. Lăsați crema să se odihnească la temperatura camerei.

Montaj:

  1. Tăiați blatul în 3 bucăți egale, pe orizontală cu ajutorul unui cuțit sau a unei sfori de mătase subțire. Veți obține 3 discuri egale.
  2. Puneți o linguriță de cremă în mijlocul platoului pe care veți monta tortul.
  3. Plasați prima bucată de blat peste cremă, astfel încât să se lipească de platou.
  4. Însiropați prima bucată de blat cu espresso.
    [tip] Împărțiți cantitatea de cafea în 3 părți egale pentru a evita să însiropați prea mult primele discuri de blat. [/tip]
  5. Adăugați jumătate din cantitatea de cremă și nivelați.
  6. Puneți a doua bucată de blat și repetați operațiunea de însiropat și puneți restul de cremă. Nivelați.
  7. Puneți ultima bucată de blat și însiropați-o cu restul de cafea.

Glazura:

  1. Tăiați ciocolata și puneți-o într-un vas termorezistent împreună cu cafeaua instant (pudră).
  2. Încălziți la foc mic smântâna dulce până dă în clocot și turnați-o peste ciocolată.
  3. Amestecați și omogenizați pentru a obține glazura.
  4. Lăsați să se răcorească 5-7 minute și turnați-o peste tort, acoperind atât partea de sus cât și marginile. Nivelați cu o spatulă.

Decorarea tortului:

Tortul de ciocolată cu nucă și cafea se poate decora cu miez de nucă măcinat mărunt și bomboane decorative. Pentru o variantă albă, de iarnă, puteți ninge cu fulgi de nucă de cocos și bomboane decorative argintii, sau puteți alege un decor simplu cu frișcă.

Acest tort se lasă la rece 2 ore înainte de servire.

[note] Dacă timpul nu vă permite, puteți cumpăra blatul de tort cu cacao din comerț. [/note]

print

8 Comentarii

  1. Tortul este foarte fin si foarte gustos.Eu personal l-am incercat doar am inlocuit la crema ciocolata cu nuttela incalzita putin in microunde pentru 30 de secunde .Trebuie neaparat cautata sa nu fie prea calda ca altfel frisca se supara rau pe ea.

    • @gabriela, cum l-ai ornat? ca eu nu gasesc bilute din astea asa frumoase ca-n poza si nu stiu cum sa il ornez? ceva idei?

      • @Aura,bilute colorate se gasesc la supermarketuri (Megaimage daca esti din Bucuresti, Kaufland, etc.) dar si in hypermarketuri gen Cora, Carrefour, etc.
        La fel de aratos este daca il “ningi”, cat e proaspata glazura de ciocolata, cu fulgi de cocos.

  2. Bun tortul..dar sa va dau o sugestie pentru crema,asa cum o fac eu si mi se pare mult mai simplu. Incalzesc pe baie de aburi frisca lichida,insa fara a o fierbe, si adaug in ea bucati de cicolata. Se lasa sa se topeasca ciocolata si se amesteca din cand in cand. Crema astfel preparata se baga la figider pana a doua zi sau macar 3-4 ore, iar cand s-a intarit se bate cu mixerul, si astfel devine o spumoasa crema de ciocolata, de aia ii se spune si “mousse de ciocolata”. La ultimul tort, in momentul in care am batut frisca am adaugat si niste cognac Metaxa. I-a dat un gust exceptional.

Comments are closed.