Tort de ciocolată cu mango Un tort fantezist, ocazional, ce încearcă să surprindă esenţa Asiei Pacifice şi să o dăruiască mai departe.

Un tort poveste ce s-a născut dintr-o întâmplare – o tânără întâlnită în Singapore care și-a dorit un cadou pentru prietenul ei român, care lucrează în Quatar. Fiindcă prietenul își petrecea ziua de naștere în București, departe de ea, ne-a rugat să îi gătim un cadou și să i-l oferim.

Cum noi nu îl întâniserăm niciodată pe prietenul tinerei din Singapore (și chiar pe ea o întâlniserăm o singură dată) , ne-am gândit îndelung la cum ar trebui să arate și să fie la gust un asemenea cadou inedit.

Așa am ajuns să facem tortul de mai jos.

Porţii: 8

Tim de preparare: 80 de minute (plus 2 ore la frigider)

Ingrediente:

pentru blat

  • 500 grame cozonac simplu
  • 3 căni de lapte
  • 2 linguri smântână duce grasă
  • 200 grame de zahăr
  • 2 linguri  de cacao
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 linguri lichior de ciocolată
  • 1 linguriţă rasă de scortisoara măcinată
  • 6 ouă
  • 100 grame cicolată amăruie rasă
pentru umplutură

  • 2 fructe de mango
  • 4-6 linguri de lapte
  • 500 ml lapte condensat
  • 400 ml lapte de cocos
  • 30 gr gelatină
  • 1 plic de zahăr vanilat

pentru glazură

  • 70 grame de ciocolată amăruie
  • 20 grame fulgi de ciocolată

Preparare:

blatul

  1. Încălziţi laptele împreună cu smântâna grasă, lichiorul de ciocolată, 2 plicuri de zahăr vanilat într-o crăticioară la foc mic. Trageţi crăticioara deoparte şi lăsaţi-o să se răcorească.
  2. Bateţi cele 6 ouă împreună cu zahărul, pudra de cacao şi scorţişoara.
  3. Tăiaţi cozonacul în cubuleţe.
    Pentru a evita bătăile de cap şi a câştiga timp, daţi o formă pătrată tortului. Coaceţi blatul într-o tavă dreptunghiulară şi, ulterior, tăiaţi-l în două jumătăţi egale. Dacă doriţi un tort rotund urmaţi instrucțiunile de mai jos.
  4. Pregătiţi o tavă rotundă pentru tort, cu margine detaşabilă. Ungeţi-o cu unt.
  5. Încorporaţi amestecul de smântână cu lapte (răcorit) în cel de ouă cu zahăr. Adăugaţi laptele cu smântână , amestecând rapid cu telul, peste ouă şi nu invers.
  6. Împărţiţi în două cantitatea de cozonac şi amestecul obţinut mai sus.
  7. Încălziţi cuptorul la 170 de grade Celsius.
  8. Amestecaţi o parte a cozonacului cu una a amestecului de lapte-ouă-smântână într-un bol. Lăsaţi cozonacul să absoarbă lichidul timp de 15 minute.
  9. Turnaţi amestecul în tava unsă cu unt şi introduceţi-o la cuptor pentru 15-20 de minute.
  10. După ce aţi scos tava din cuptor, aţi răcit-o şi ați scos blatul din ea, procedaţi la fel cu restul cozonacului şi a amestecului de lapte-smântână-ouă pentru a obţine cealaltă jumătate de blat.
    Păstraţi ultima parte a blatului în tavă după ce o scoateţi din cuptor.
    umplutura

  11. Dizolvaţi gelatina în 4-6 linguri de lapte.
  12. Amestecaţi 1 plic de vanilie cu laptele de cocos şi cu cel condensat.
  13. Încorporaţi gelatina dizolvată în amestecul de lapte.
  14. Curăţaţi fructele de mango, tăiaţi-le cubuleţe şi adăugaţi-le în umplutură. Păstraţi 2 felii pentru decor.

montaj

15.  Ungeţi marginile tăvii în care aţi copt blatul – şi în care aţi păstrat ultima bucată scoasă din cuptor – cu puţin unt.
16. Turnaţi umplutura peste blat.
17. Adăugaţi cealaltă parte a blatului peste umplutură.
18. Introduceți tava la rece pentru două ore.

finisaj

19. Topiţi 100 de grame de ciocolată  în 50 de ml de apă fierbinte într-un vas bain marie  pentru a obţine glazura.
20. Scoateţi tortul de la frigider, desprindeţi-i uşor marginile cu un cuţit şi scoateţi inelul exterior.
21. Decoraţi tortul cu glazura obţinută. Pentru a da luciu și a finisa glazură, folosiți o torță cu gaz (similară cu cea care se folosește la crème brûlée) pe care o treceți pe deasupra tortului timp de câteva secunde.
22. Presăraţi fulgi de ciocolată peste şi decoraţi în miloc cu câteva felii de mango.
23. Introduceţi tortul la rece pentru a se lega glazura, pentru minim 20 de minute, înainte de servire.

Tortul de ciocolată cu mango și cocos se servește rece, tăiat felii. Se pot adăuga feliuțe de mango ca decor pe farfuriile de servire.

printează

5 Comentarii

  1. Arata senzational! Dar, am o mica nelamurire: care este totusi cantitatea reala de lapte de la umplutura (punem o lingura, asa cum este trecut la ingrediente, sau 4 linguri, asa cum este indicat la modul de pregatire al umpluturii)? Multumesc.

  2. @Lily, da, era trecut gresit la ingrediente; am corectat. Sunt vreo 4-6 linguri de lapte, care poate sa fie si cald. Multumim de atentionare.

Adaugă un comentariu: