Un tort cu multă personalitate, în care densitatea ciocolatei este contrabalansată de aroma specifică de cognac. Excelent pentru momente aniversare în familie sau pentru un sfârşit de săptămână cu prietenii.

Porţii: 8

Timp de preparare: 100 de minute (plus 3 ore la rece)

Ingrediente:

pentru blat

  • 200 grame zahăr
  • 200 grame unt gras (80%) la temperatura camerei
  • 4 ouă mari
  • 170 grame făină
  • 30 de grame cacao
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit sare

pentru cremă

  • 200  ml smântână dulce (30% grăsime)
  • 250 grame ciocolată de menaj (îndulcită, nu amăruie)
  • 70 grame unt
  • 4 linguri miere
  • 5 linguri cognac

pentru sirop

  • 4 linguri cognac
  • 4 linguri de apă
  • 2 linguri de zahăr

pentru glazură

  • 4 linguri cacao
  • 2 linguri de unt topit
  • 1 cană de zahăr pudră
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • 4 linguri de apă fierbinte

decor (opţional)

  • 3 linguri fulgi de ciocolată albă

şi/sau

  • 8 bomboane de ciocolată cu cognac

Preparare:

blat

  1. Încingeţi cuptorul la 170 de grade Celsius (foc mediu).
  2. Ungeţi o tavă de tort cu pereţi detaşabili cu puţin ulei şi pudraţi-o cu cacao.
  3. Amestecaţi făina cernută cu praful de copt, sarea şi pudra de cacao.
  4. Mixaţi timp de 5-6 minute zahărul împreună cu untul până când obţineţi o cremă omogenă.
  5. Încorporaţi pe rând cele 4 ouă.
  6. Încorporaţi vanilia.
  7. Încorporaţi, amestecând uşor cu telul sau cu mixerul la viteză mică, amestecul de făină-cacao.
  8. Turnaţi aluatul în tava tapetată.
  9. Introduceţi la cuptor pentru 35-40 de minute.
  10. Verificaţi cu o scobitoare dacă blatul este copt, scoateţi şi lăsaţi să se răcească (aproximativ 1 oră).

crema

  1. Tocaţi ciocolata din cuţit.
  2. Puneţi la fiert smântâna dulce la foc foarte mic.
  3. Când smântâna prinde a fierbe, adăugaţi ciocolata şi amestecaţi pentru a se omogeniza.
  4. Luaţi de pe foc şi adăugaţi untul tăiaţ cubuleţe. Amestecaţi pentru omogenizare.
  5. Încorporaţi mierea şi cognacul.

siropul

  1. Topiţi zahărul în apă fierbinte, pe foc.
  2. Luaţi de pe foc, lăsaţi să se răcorească şi adăugaţi cognacul.

glazura

  1. Amestecaţi zahărul pudră cu pudra de cacao.
  2. Adăugaţi vanilia.
  3. Încorporaţi, amestecând energic, aproximativ 4 linguri de apă foarte fierbinte.
  4. Încorporaţi untul şi amestecaţi pentru a obţine un amestec cleios, lucios.

montajul

  1. Tăiaţi blatul în 3 bucăţi. Nu uitaţi ordinea şi poziţia fiecărei felii de blat pentru a le putea monta exact.
  2. Ungeţi cu o lingură de cremă farfuria sau suportul pe care o să montaţi tortul.
  3. Lipiţi partea de jos a blatului.
  4. Stropiţi blatul cu o treime din sirop.
  5. Turnaţi şi nivelaţi jumătate din cantitatea de cremă.
  6. Adăugaţi a doua bucată de blat şi presaţi-o uşor pentru a se aşeza pe cremă.
  7. Stropiţi cu altă treime din sirop.
  8. Adăugaţi cealaltă jumătate de cremă şi nivelaţi-o.
  9. Adăugaţi ultima bucată de blat şi însiropaţi-o cu restul de sirop.
  10. Întindeţi şi nivelaţi glazura de ciocolată, insistând în partea de sus a tortului.

decorul

  1. Pudraţi peste glazura proaspătă cu fulgi de ciocolată albă.
    sau
  2. Împărţiţi imaginar tortul în 8 şi poziţionaţi câte o bomboană de ciocolată cu cognac pe fiecare “felie”.

Introduceţi tortul la rece pentru minim 3 ore înainte de servire. Tortul de ciocolată cu cognac se serveşte rece, tăiat cu un cuţit cald.

printează

11 Comentarii

  1. Draga “ceva bun”…arata super tortul.I n cercul meu de prieteni,eu sunt cea care pregateste torturile la zile de nastere si sarbatori….amicii incantati dar eu cam nacajita.In Romania imi ieseau niste blaturi super aratoase,pufoase,delicioase,etc…aici in Spania il bag in cuptor,creste,creste ca mamaliga din poveste dar dint-odata plaf se desumfla ca un balon si ramane un blat pricajit si botit(mai ales la mijloc).Nu deschid usa cuptorului 20-25 min,bag in compozitie bicarbonat,mi-am luat faina 000 de la un magazin romanesc,cuptorul la 150º…ufff…nu mai stiu ce sa fac.Imi cer scuze daca m-am cam intins la vorba si sper sa-mi dati voi un sfat…cu drag,Dodo.

  2. Greu de dat sfaturi vizavi de o reţetă pe care nu o cunoaştem:) Dar, în general, blaturile cu multe ouă (la fel ca sufeurile) sunt foarte fragile. Făina albă e responsabilă de elasticitatea compoziţiei iar diferenţele mari de temperatură contribuie la modificarea consistenţei. Ideal pentru un blat de tort sau chec este să aveţi cantităţi relativ egale de făină, grăsimi (unt/ulei), ouă şi zahăr. Blaturile care se “lasă” au de regulă ouă bătute şi cantităţi scăzute de făină.

  3. Tocmai s-a “evaporat” si ultima felie din frigider. A fost EXCELENT. Am intampinat o singura problema: crema a ramas lichida, desi a stat la rece, si s-a contopit practic cu blatul, nu am pierdut nimic din ea dar nu arata ca cel din prezentare. In rest, MULTUMIRI tuturor colaboratorilor!

  4. La multi ani! am pregatit acest tort, foooarte gustos …unde mai pui ca am folosit o forma de tort – inima ;)..am avut o singura problema: crema nu a iesit tare..ba chiar f lichida nici nu am reusit sa o pun pe toata ca imi curgea pe toate partile…in frigider s-a intarit si totul a fost ok pana la urma…unde am gresit?

    • La multi ani! Crema nu este foarte tare de felul ei dar nu ar trebui sa curga. Posibil ca grasimea ingredientelor a fost prea mica, in special a untului. Dar, ca precautie general pe viitor, lasati sa se raceasca crema, chiar la frigider, inainte de a o folosi.

      • Chestia cu tinutul la frigider inainte de a o intinde pe blat trebuia mentionata chiar in reteta. Eu chiar acum fac acest tort si crema desi este la frigider de 2 ore, este la fel de moale, curge. Am folosit smantana cu 30% grasime, unt cu 82% grasime ….. undeva aceasta reteta are o greseala, nu se poate ca o crema de tort sa fie atat de moale …
        Voi incerca sa o dreg cu praf de crema pentru prajituri din comert, sper sa iasa ceva, ca in acest moment nu poate fi folosita …

Adaugă un comentariu: