Un cheesecake  de vară, lamentabil de simplu (preparat fără coacere), jenant de gustos şi răcoritor, ce îmbină consistenţa ciocolatei cu textura catifelată de mascarpone şi dulceaţa acrişoară a vişinelor. Un garantat 100% pentru impresionat musafirii.

Porţii: 8

Timp de preparare: 50 de minute  (plus 3 ore la rece)

Ingrediente:

  • 250 grame biscuiţi digestivi
  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri cremă de ciocolată (Nutella, Finetti, etc.)
  • 350 ml smântână dulce (sau frişcă)
  • 200 grame cremă de brânză dulce
  • 500 grame mascarpone
  • 50 ml lapte
  • 2 linguri gelatină (granule)
  • 5-6 linguri zahăr pudră
    pentru sirop
  • 1 cană de zahăr tos
  • 2 căni de vişine fără sâmburi (sau 1 cană de vișine şi una de fragi)
  • 3 linguri zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Ungeţi un inel de patiserie sau o tavă de tort cu pereţi detaşabili (23-26 cm) cu puţin ulei.
  2. Topiţi untul şi ciocolata (pe un vas bain-marie) sau în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde.
  3. Zdrobiţi biscuiţii într-un robot de bucătărie (mixer) sau cu ajutorul unui sucitor (merdenea) de lemn.
  4. Amestecaţi biscuiţii cu untul şi ciocolata.
  5. Turnaţi amestecul în tavă şi nivelaţi-l, prin presare uşoară, cu dosul unei linguri.
  6. Introduceţi tava la rece.
  7. Încălziţi laptele şi adăugaţi gelatina. Lăsaţi să se înmoaie şi şi să se răcească.
    Granulele de gelatină trebuie să se înmoaie, nu să se opărească! Luaţi laptele de pe foc şi turnaţi-l în alt vas înainte de a adăuga gelatina.

    Verificaţi eficienţa gelatinei. Puneţi câteva picături de gelatină topită în lapte pe o farfurie şi introduceţi-o câteva minute la frigider. Dacă se solidifică, gelatina se va lega.
  8. Bateţi smântâna dulce sau frişca.
  9. Adăugaţi crema de brânză, zahărul pudră şi mascarpone, amestecând uşor cu o lingură.
    Zahărul se adaugă după gust (mai puţin dacă folosiţi frişcă îndulcită), dar nu în exces. Nu uitaţi că se va servi cu un sirop, dulce, de vişine.
  10. Încorporaţi gelatina topită şi răcită.
    Dacă doriţi, în această etapă puteţi încorpora 1 cană de fragi, căpşuni tăiate bucăţi sau alte fructe scurse de zeamă.
  11. Turnaţi amestecul de bânză peste blat şi nivelaţi-l uşor. Scuturaţi uşor tava pentru uniformizare.
  12. Introduceţi tava la rece pentru 3 ore.
  13. Puneţi la fiert 1 cană de zahăr cu 1 cană de apă.
  14. Adăugaţi zeama de lămâie.
  15. Lăsaţi să fiarbă siropul timp de 15 minute la foc mic şi adăugaţi vişinele.
  16. Mai fierbeţi 10 minute şi luaţi siropul de pe foc.

Tortul de mascarpone cu blat de ciocolată se serveşte cu siropul de vişine răcit.

Înainte de a îndepărta forma, desprindeţi marginea, pe interior, cu ajutorul unui cuţit încălzit, cu lamă subţire.
Pentru o prezenţă deosebită, preparaţi siropul înainte şi trageţi câteva dâre subţiri (de sirop, fără vişine) pe suprafaţa tortului, înainte de a fi introdus la rece.
printează

5 Comentarii

  1. Buna.

    Imi zici te rog ce crema de branza dulce ai folosit? astfel pot sa o identific mai usor in magazin.
    Smântână dulce e cea folosita pt gatit, nu? (chiar asa scrie pe cutie) este diferita de smantana pt frisca, nu?

    • Orice cremă de brânză (fără verdeturi, paprika sau alte arome) chiar dacă are un strop de sare (va accentua gusturile). Smântâna pentru frişcă este excelentă pentru acestă reţetă.

Adaugă un comentariu: