O mâncare deosebită, inspirată din bucătăria tradiţională spaniolă unde se găteşte cu brandy de Xérès. Ardeiul copt, cu aroma sa dulce afumată, pune în valoare carnea de porc caramelizată, în această tocăniţă luxuriantă, dulce acrişoară, cu roşii parfumate cu usturoi şi cimbru. O mâncare rapidă, de după muncă.

Încercaţi-o alături de o mămăliguţă cu unt şi parmezan.

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

Tocăniţă de porc cu ardei copt

Ingrediente:

  • 800 grame carne macră de porc
  • 1 borcan de ardei copt (800 grame)
  • 2 cutii cubuleţe de roşii (a câte 400 grame bucata)
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri de făină
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 2 linguri de zahăr
  • 50 ml oţet din vin alb
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea în cuburi potrivit de mari.
  2. Scurgeţi ardeiul copt şi tăiaţi-l în fâşii groase.
    [tip]Gustaţi sucul în care au fost conservaţi ardeii. Dacă nu este prea concentrat, îl puteţi strecura şi folosi la fierberea cărnii, în loc de apă.[/tip]
  3. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  5. Pudraţi carnea de porc cu făină, scuturaţi-o de exces, şi rumeniţi-o la foc iute.
  6. Adăugaţi zahărul şi lăsaţi să se caramelizeze timp de 1-2 minute.
  7. Stingeţi cu oţetul din vin şi amestecaţi bine pentru a se dezlipi bucăţile de carne de pe marginile cratiţei.
  8. Adăugaţi usturoiul, roşiile şi o cană de apă.
  9. Adăugaţi cimbrul şi asezonaţi cu puţină sare.
  10. Fierbeţi până sosul până când scade şi carnea s-a pătruns.
  11. Adăugaţi ardeiul copt şi mai fierbeţi 5 minute.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper. Dacă mai e cazul, adăugaţi zahăr sau oţet pentru a echilibra gustul dulce acrişor.

Serviţi tocăniţa caldă alături de mămăliguţă cu unt şi parmezan.


______________________________________________
print