Romanii au fost primii care au gustat din carnea iepurilor aduşi din nordul Africii. Şi tot ei i-au desluşit cel mai bine tainele acestei cărni atât de diferite. Coniglio alla campagnola (tradus mot-a-mot din italiană prin “iepure ca la ţară”) este  o tocană rustică, complexă şi bogată. Adevărată capodoperă slow food, această tocată se găteşte din orice iepure, dar cel mai bine din carne de iepure vânat, fiert pe îndelete alături de legume în sosul de vin roşu şi roşii până când carnea se desprinde de pe os.  Pentru a desăvârşi capodopera, serviţi-o cu polenta, mămăligă în care adăugaţi unt şi parmezan, pecorino romano sau altă brânză de oaie maturată.

[tip]În mod ideal, această tocană de iepure se găteşte la ceaun sau la cuptor, în oală de ceramică.[/tip]

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 3 ore

Tocană ţărănească de iepure la ceaun

Ingrediente:

  • 1 iepure mare
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 150 grame speck (alt tip de costiţă afumată sau slăninuţă cărnoasă)
  • 2 morcovi
  • 1 sfert de rădăcină de ţelină
  • 3-4 tulpini de ţelină
  • 2 cepe
  • 5-6 căţei de usturoi
  • 1 sticlă de vin roşu sec de bună calitate
  • 800 grame roşii decojite (proaspete sau din conservă)
  • 2 litri supă de pui
  • 3 foi de dafin
  • 3 crenguţe de rozmarin
  • 10-12 boabe de enibahar
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi bine iepurele şi tranşaţi-l. Defaceţi pulpele superioare şi cele inferioare, tăiaţi spatele şi coastele în bucăţi potrivite. Organele interne, dacă există, se taie în bucăţi la fel de mari.
  2. Curăţaţi ceapa, morcovii, ţelina şi usturoiul.
  3. Tocaţi morcovii, ţelina şi tulpina de ţelină în cubuleţe mici.
  4. Tocaţi fin ceapa şi usturoiul.
  5. Tocaţi speck-ul cubuleţe.
  6. Încingeţi uleiul într-un ceaun sau o cratiţă (preferabil de fontă, tuci).
  7. Adăugaţi cuburile de speck şi rumeniţi-le până îşi eliberează grăsimea.
  8. Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi-le 1 minut.
  9. Adăugaţi restul legumelor şi sotaţi-le până se înmoaie.
  10. Adăugaţi bucăţile de carne şi rumeniţi-le uşor.
  11. Stingeţi cu vinul, supa de pui şi roşiile.
  12. Adăugaţi rozmarinul, foile de dafin şi enibaharul.
  13. Acoperiţi şi fierbeţi la foc mic minim 2 ore, până când carnea se desprinde de pe os şi legumele s-au înmuiat. Completaţi cu apă dacă este cazul.
  14. Asezonaţi cu sare, dacă mai e cazul, şi piper.

Tocana ţărănească de iepure se serveşte fierbinte cu mămăligă în care adăugaţi brânză de oaie maturată.


___________________________________________
print

4 Comentarii

  1. minunat

    n-am de unde sa fac rost de vinat dar fac cu iepure din magazin si sint sigura ca o sa fie ok

  2. eu la’m incerkat si a esit ff bun vil recomand:P
    aveti de muncit un pic dar isi merita efortul:X:X:X

  3. Ieri am fost invitat sa gust o mancare de iepure vanat din greseala cu masina de un amic. Toata afacerea l-a costat un proiector de ceata spart si cateva minute pentru eviscerat si jupuit plus ingredientele. Mancarea a fost facuta aproape la fel cu cea prezentata aici, gatita la ceaun pe foc de lemne. A fost extraordinara chiar daca nu am facut si mamaliguta iar vinul a fost un roze rece, din cauza caldurii de afara si de la foc 🙂

Comments are closed.