Direct din miezul muntos al Franţei vine această tocană de vită fiartă îndelung, cu ceapă, roşii şi usturoi, în vin roşu. Fel de mâncare ieftin şi onest, lipsit de nazurile haute cuisine, coufidou sau confidou poartă numele regiunii care a făcut-o populară: Aveyron (Rouergue).

Coufidou rouergat exprimă cel mai bine apetitul muntenilor de a mânca bine şi săţios. Exact aşa este această tocană densă şi cu personalitate puternică, în care carnea de vită se frăgezeşte lent în vinul taninos.

Porţii: 4

Timp de preparare: 4 ore

coufidou32 Ingrediente:

  • 1,5 kilograme de carne de vită (pulpă, gât, etc)
  • 1 lingură zdravănă de untură de porc
  • 2 cepe
  • 1 lingură de făină
  • 1 sticlă de vin roşu (Malbec tradiţional), un Cabernet ar fi potrivit
  • 1 cutie cubuleţe de roşii la cutie (400 de grame)
  • 1 bouquet garni, dominat de dafin
  • 2 căţei de usturoi
  • 150 de grame de bacon sau kaizer afumat tăiat felii subţiri
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 130 de grade Celsius.
  2. Tăiaţi carnea de vită cubuleţe cu latura de aproximativ 3 centimetri.
  3. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori. Curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul. Tăiaţi baconul fâşii.
  4. Încingeţi untura într-o cratiţă cu pereţi groşi de preferat una de fontă (tuci).
  5. Rumeniţi carnea până se evaporă toată apa şi bucăţile de carne au o culoare frumoasă.
  6. Scoateţi carnea cu o spumieră şi rumeniţi în aceaşi grăsime ceapa şi usturoiul până devin sticloase.
  7. Pudraţi ceapa cu făină şi amestecaţi totul bine.
  8. Adăugaţi roşiile cu tot cu sucul din conservă, bucăţile de carne şi vinul.
  9. Adăugaţi bouquet garni-ul (eventual şi două foi de dafin), 1 lingură rasă de sare şi o linguriţă de piper proaspăt măcinat.
  10. După ce tocana începe să fiarbă, trageţi-o de pe foc şi acoperiţi-o cu fâşiile de bacon (vezi foto).
  11. Acoperiţi cratiţa cu un capac (cât mai etanş cu putinţă) şi introduceţi cratiţa la cuptor pentru 3 ore şi jumătate (nu, nu e o greşeală).

Coufidou rouergat se serveşte fierbinte, cu garnitură de cartofi fierţi sau gnocchi din cartofi, stropiţi cu unt fierbinte şi amestecaţi cu pătrunjel proaspăt tocat.

print

5 Comentarii

  1. Auuu… trebuie să-mi dau nişte pumni în cap, pentru că, deşi m-am uitat la ilustraţii, am pierdut ideea de la ecran până la cuptor… şi am scufundat şi baconul în vin, în loc să-l las la suprafaţă, cum arată poza…
    Noroc că nu sunt la vreun concurs de bucătărie şi sper că rezultatul nu va fi catastrofal…

  2. Multumesc pentru reteta a fost extraordinara ,prietenul meu a zis ca e cea mai buna reteta care am gatito eu vreodata ,yamyyyyyyyyy

Comments are closed.