Picantă şi aromată, densă şi consistentă, această tocană se regăseşte, cu câteva nunaţe, în tot nordul Africii, din Egipt şi până în Maroc, trecând prin Libia, Algeria şi Tunisia. Carnea de miel (şi uneori de capră), pulpă sau spată, se fierbe înăbuşit în vas de lut – de regulă tajine – împreună cu condimente şi legume până se topeşte în gură într-o explozie de arome.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

  • 1 kilogram carne de miel, oaie sau capră
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 800 grame de roşii bine coapte(sau 2 cutii cuburi de roşii a câte 400 grame)
  • 1 cană supă de carne (pui sau vită)
  • 1-2 linguriţe  harissa (în funcţie de cât o doriţi de picantă)
  • 1 lingură de ras el hanout
  • 1 linguriţă rasă coajă de lămâie
  • 1 lingură mentă tocată
  • 1 linguriţă de zahăr

Preparare:

  1. Decojiţi roşiile şi tăiaţi-le cuburi.
  2. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite.
  3. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  4. Curăţaţi morcovul şi tăiaţi-l rondele.
  5. Îndepărtaţi cotorul ardeiului şi tăiaţi-l pătrăţele sau julienne de până într-un centimetru lăţime.
  6. Amestecaţi carnea cu ceapa, morcovii şi ardeiul într-o oală de lut.
  7. Adăugaţi uleiul, harissa, ras el hanout, zahărul, menta tocată şi coaja de lămâie.
  8. Adăugaţi roşiile şi supa de carne.
  9. Introduceţi vasul la cuptor, la foc mediu, timp de 2 ore, sau pânâ când carnea este pătrunsă.
Nu preîncălziți cuptorul înainte pentru că oala de lut poate crăpa.

Tocana africană de miel se consumă fierbinte, cu orez cu şofran sau cuşcuş.

printează

Adaugă un comentariu: