Tiramisu cu ciocolată este un desert copleșitor, intens, dens și aromat, în care dulceaţa ciocolatei cremoase contrastează plăcut cu gustul amărui al cafelei.

Apariție modernă, rupt aproape total de tradiția nord-italiană în care s-a născut desertul clasic, tiramisu cu ciocolată este exact aşa cum sună: un păcat desăvârşit.

Porţii: 10

Timp de preparare: 1 oră (plus 4 ore la rece)

Ingrediente:

  • 40 pişcoturi
  • 600 grame mascarpone
  • 350 grame ciocolată de menaj (nu neagră)
  • 120 grame zahăr
  • 400 mililitri smântână dulce
  • 500 ml cafea tare, neîndulcită
  • 15 ml esenţă de rom
  • 1 vârf de cuţit sare

Preparare:

  1. Faceţi cafeaua şi lăsaţi-o să se răcorească.
  2. Tocaţi ciocolata mare din cuțit.
  3. Amestecaţi mascarpone cu zahărul şi sarea până se topesc granulele.
  4. Încălziţi smântâna dulce până la punctul de fierbere.
  5. Turnaţi smântâna dulce fierbinte peste ciocolata tocată şi amestecaţi bine până se topește. O să obţineţi un sos de ciocolată lucios.
  6. Încorporaţi treptat sosul de ciocolată în mascarpone.
  7. Adăugaţi esenţa de rom în cafea.
  8. Pregătiţi un platou mare.
  9. Treceţi pişcoturile timp de o secundă prin cafea şi aliniaţi-le pe două rânduri, la intervale de 5 milimetri (vezi foto).
  10. Turnaţi jumătate din cantitatea de cremă de ciocolată.
  11. Repetaţi operaţiunea cu restul de pişcoturi şi cremă de ciocolată.
  12. Introduceţi tiramisu cu ciocolată la rece pentru 4 ore înainte de servire.

Tiramisu cu ciocolată se serveşte rece, decorat cu ciocolată albă rasă sau zahăr pudră.

print

10 Comentarii

  1. Arata bine, as vrea sa fac si eu maine unul insa nu iese prea subtire?
    In poza se vad 3 straturi de piscoturi, nu?

  2. @Mona, il poti face in 2 sau 3 straturi. ideea e ca e mult mai dens si mai intens decat un tiramisu normal, iar portiile ar trebui sa fie mai mici. ca un mic secret, adauga un strop de sare in amestecul de mascarpone-ciocolata

  3. Mersi mult de raspuns. Inca o intrebare mai am 🙂 Cafeaua sa fie ness sau espresso? Sau nu conteaza?
    Azi fac prima mea prajitura, de aceea pun atatea intrebari :))

    • puteti detalia momentul in care se intampla? in general se poate taia din urmatoarele motive: mascarpone (slaba calitativ), smantana dulce prea slaba (sub 30%) sau diferente mari de temperatura.

  4. Mi s-a taiat in momentul in care am pus smantana cu ciocolata in mascarpone. Mentionez ca prima data cand am facut aceasta reteta mi-a iesit delicioasa, insa am mai incercat de 2 ori si mi s-a taiat de fiecare data si n-am reusit s-o repar :(((
    Poate imi puteti recomanda vreun tip de smantana, mascarpone si ciocolata… Prima data ma gandeam ca ciocolata nu era asa ok, ca nu se inchisese la culoare destul…
    Ar trebui si sa astept ca ciocolata+smantana sa se raceasca cat de cat ca sa nu fie diferenta mare de temperatura?

  5. Temperaturile trebuiesc aduse la valori cât mai apropiate. Cât priveşte celelalte ingrediente, toate trebuie să fie de concentrării mari. Smantana grasă, ciocolata cu concentraţie de cacao de peste 60 la sută.

Comments are closed.