Tartatul de somon cu dovlecel marinat, reţetă nord europeană prin excelenţă, e genul de preparat pe care te aşteţi să îl găseşti la un brunch sau un eveniment rafinat şi nicidecum la o masă în familie.

Dar, dacă vreţi să vă impresionaţi musafirii şi nu aveţi multă experienţă în bucătărie, încercaţi tot timpul să  gătiţi gustări reci, uşor de preparat dar cu un mare impact vizual şi gustativ, cum e acest tartar de somon. O gustare care se prepară repede din câteva ingrediente aflate la îndemână în orice magazin. Marele avantaj e că îl puteţi pregăti înainte şi scotate în ultimul moment pentru o apariţie de impact. Şi nu vă stresaţi prea mult pentru gust sau dacă preparatul e bine “gătit”, o să folosim somon afumat aşa că gustul şi siguranţa alimentară sunt deja garantate.

Reţetă: Tartar de somon cu dovlecel marinat

Ingrediente:

  • 200 grame somon afumat
  • 120 grame cremă de brânză, simplă sau cu ierburi
  • 2 dovlecei, preferabil cu piele înschisă la culoare (zucchini)
  • 1 linguriţă de muştar
  • 1 lămâie
  • 1 ceapă verde sau una roşie mică
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 1 vârf de cuţit de pudră de curcuma
  • 1 căţel de usturoi
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • pâine prăjită, wassa sau biscuiţi săraţi pentru servire

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o fin. Păstraţi codiţele tocate pentru decor.
  2. Răzuiţi coaja lămâii şi extrageţi sucul. Păstraţi atât coaja cât şi sucul.
  3. Spălaţi dovleceii şi ştergeţi-i cu un şervet de bucătărie.
  4. Tăiaţi capetele doveceilor şi tăiaţi-i în lungime în felii groase de 5-6 milimetri. Dacă aveţi o mandolină, e momentul să o folosiţi.
  5. Cutăţaţi şi tocaţi usturoiul mărunt.
  6. Amestecaţi zahărul cu puţină sare şi piper, curcuma, zeama de lămâie şi uleiul de măsline.
  7. Amestecaţi uşor dovleceii cu marinata obţinută.
  8. Introduceţi dovleceii la frigider pentru minim 30 de minute înainte de servire, pentru a se marina.
  9. Separat, tocaţi din cuţit somonul.
  10. Amestecaţi somonul cu o linguriţă de ceapă tocată, puţin piper, 1 linguriţă de coajă de lămâie şi muştar.
  11. Pentru montare folosim un inel de bucătărie. În cazul foarte probabil în care o bucătărie cotidiană nu avem un astfel de instrument, folosim o cutie de conservă mică (cum sunt cele de ton) căreia îi tăiem ambele capete cu ajutorul desfăcătorului de conserve.
  12. Cu ajutorul unei linguri umplem inelul cu amestecul de somon apăsând uşor pentru a se aşeza uniform. Lăsăm un spaţiu de câţiva milimetri deasupra pentru creama de brânză.
  13. Completaţi până la marginea formei cu cremă de brânză nivelată cu latul unui cuţit.
  14. Scoateţi forma uşor, prin răsucire, ca pe un şurub, astfel încât tartarul să rămână intact în farfurie. (vezi foto)
  15. Introduceţi tartarul la rece până în momentul servirii.
  16. Serviţi tartarul cu felii de dovlecei îndoite ca în fotografie, decorat cu ierburi sau condimente (boabe de piper roşu, cozi de ceapă verde tocate, capere, etc.), pâine prăjită sau biscuiţi săraţi.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 0

Porţii: 4

 

print