Tartă cu lămâie

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Tarta franceză cu lămâie este părintele neîntrecut al plăcintei cu lămâie americane. Şi spunem neîtrecut deoarece tarta franceză are ceea ce toate celelalte ignoră sau tratează într-un plan secund: aluatul. Aluatul sfârâmicos al acestei tarte – pâte sablée (nisipos, franceză) – realizat din unt, făină şi migdale măcinate, este cel care face cu adevărat remarcabilă umplutura fină, de lămâie. Aluatul devine nisipos atât din cauza ingredientelor dar, mai ales, în urma tratamentelor termice la care este supus.

Porţii: 6

Timp de preparare: 5 ore

Tarta cu lamaie

Ingrediente:

pentru aluat

  • 130 grame migdale măcinate
  • 150 grame făină
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 65 de grame de unt la temperatura camerei

umplutură

  • 175 ml zeamă de lămâie
  • 6 linguri de zahăr
  • 2 linguri coajă de lămâie răzuită fin
  • 3 linguri de smântână grasă
  • 4 ouă
  • 1 lămâie

Preparare:

aluat

  1. Cerneţi făina.
  2. Tocaţi midalele într-un mixer.
  3. Adăugaţi peste migdalele măcinate – în vasul mixerului – făina, zahărul şi sare.
  4. Adăugaţi şi încorporaţi untul.
  5. Adăugaţi 2-3 linguri de apă cât mai rece şi mixaţi 2-3 minute până când aluatul se strânge pe cuţitul de mixare.
  6. Luaţi aluatul, strângeţi-l în mâini pentru a lua o formă circulară, şi înveliţi-l într-o folie alimentară.
  7. Introduceţi aluatul la rece pentru 1-2 ore.
  8. Încingeţi cuptorul la 190 grade.
  9. Scoateţi aluatul de la rece.
  10. Pe masa presărată cu făină rulaţi o foaie rotundă cu diametrul de aproximativ 30 de centimetri.
  11. Aşezaţi foaia într-o formă de tartă (de 23 cm).
  12. Presaţi aluatul şi înţepaţi-l cu o furculiţă pe toată suprafaţa.
  13. Introduceţi forma cu aluat la congelator pentru 20 de minute.
  14. Scoateţi forma din congelator şi introduceţi-o în cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
  15. Scoateţi aluatul din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească 15 minute.

umplutură

  1. Încălziţi cuptorul la 170 de grade Celsius.
  2. Bateţi cu telul – într-un vas adânc – sucul de lămâie cu coaja de lămâie şi zahărul, până când granulele de zahăr se topesc.
  3. Adăugaţi şi încorporaţi smântâna.
  4. Încorporaţi ouăle, unul câte unul.
  5. Turnaţi amestecul peste aluatul de tartă copt şi răcit.
  6. Introduceţi tarta la cuptor pentru aproximativ 20 minute, până când umplutura se leagă.
  7. Scoateţi tara din cuptor, lăsaţi-o să se răcească şi introduceţi-o la rece pentru 2 ore.

Tarta cu lămâie se serveşte rece, decorată cu feliuţe de lămâie sau spirale din coajă de lămâie, cu sau fără frişcă.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

11 Răspunsuri la “Tartă cu lămâie”

  1. Maria

    Am făcut aluatul, acum e la frigider. Dar văd că la umplutură nu scrie ce cantitate de zahăr trebuie… help! Cât zahăr se pune la umplutură?
    Altă întrebare: cât înseamnă 170 de grade la cuptor: temperatură mică, mare, medie? că eu nu am marcaje de temperatură.
    Mersi mult, o să-ţi spun după cum a ieşit.

    Reply
  2. cevabun

    oops. scuze. 4-6 linguri, in functie de gust si de cat de acra e smantana. 170 de grade e temperatura medie a cuptoarelor clasice.

    Reply
  3. Maria

    Mulţumesc mult! La fix :)

    Reply
  4. Timeea

    Buna!

    O sa prepar si eu aceasta tarta delicioasa. Multumim pentru reteta si explicatii! Am insa o intrebare: care este diametrul tavei?

    Reply
  5. cevabun.ro

    Timeea, diametrul tavii folosite de noi este de 23 cm (vezi pct 11 de la prepare aluat). E o tava clasica de tarta.

    Reply
  6. Timeea

    Ai dreptate, nu stiu cum de mi-a scapat. O sa o prepar in aceasta seara. Pare o reteta fabuloasaaaa :)

    Reply
  7. claudia

    buna. am si eu o nelamurire, de ce trebuie sa se raceasca aluatul de tarta?,iar crema se bate la rece sau pe baie de aburi?

    Reply
    • cevabun

      Ideea e sa nu fie fierbinte deoarece oul din crema se coaguleaza repede si tarta se gateste neuniform. Se bate la rece.

      Reply
  8. fleser claudia

    am facut si eu aseara tarta cu lamaie , dar din pacate mi-a iesit groaznic umplututa , ceva ingrozitor de gretos si de acru, acele oua cu smantana si zeama de lamaie scarbos chiar daca am marit cantitatea de zahar. din pacate mi-am piedut timpu cu ea am si aruncato la gunoi,

    Reply
    • Maria

      Probabil ai folosit smantana slaba. Trebuie sa folosesti smantana cat mai grasa (peste 18) care are mai putin zer acru si nu se taie. Smantana slaba se taie si in ciorba.

      Reply
  9. Ana Maria

    Buna! Mi-a iesit o tarta super delicioasa, e a doua oara cand o fac si e ok. Prima data am folosit lamai galbene iar acum am folosit lime, au o aroma mai faina. Cu aluatul nu am avut emotii pentru ca l-am facut la masina de paine. Multumesc.

    Reply

Lasă un comentariu