Chow mein (chǎo-miàn sau chow mien) este numele tăieţeilor prăjiţi chinezeşti. Asociaţi cu diverse legume şi cărnuri, tăieţeii prăjiţi sunt foarte iubiţi în China, ţara de origine a pastelor făinoase, dar se pot prepara cu uşurinţă şi la noi. Există, literalmente, sute de variante ale acestei reţete extrem de versatile.

Secretul tăieţeilor cu carne de vită constă în marinarea corespunzătoare a cărnii, pentru a o face fragedă şi suculentă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute (plus 30 de minute pentru marinarea cărnii)

Ingrediente:

  • 500 grame carne de vită macră
  • 3 cepe verzi
  • 2 linguri urechi de lemn
  • 1 cană mini ştiuleţi de porumb din conservă
  • 3 linguri muguri de bambus
  • 1 pumn de muguri de fasole
  • 4 porţii de tăieţei chinezeşti de grâu
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute (opţional)
  • 1 bucată de rădăcină de ghimbir (2-3 centimetri)
  • 5 căţei de usturoi
  • 3 linguri sos de stridii
  • 7 linguri sos de soia
  • 1 lingură oţet din orez (sau vin)
  • 600 ml supă de vită
  • 3 linguri amidon
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriţă ulei de susan
  • 4 linguri ulei
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea de vită în fâşii.
  2. Amestecaţi carnea de vită cu 1 lingură de zahăr, 1 lingură de amidon, 1 lingură de oţet, 1 lingură sos de soia, 1 lingură sos de stridii. Lăsaţi carnea la marinat 30 de minute.
  3. Până se marinează carnea, puneţi la înmuiat urechile de lemn în apă călduţă (dacă sunt deshidratate).
  4. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în rondele oblice.
  5. Îndepărtaţi cotoarele ardeilor şi tăiaţi-i julienne sau în romburi.
  6. Curăţaţi ghimbirul şi usturoiul. Tocaţi mărunt usturoiul şi răzuiţi sau tocaţi ghimbirul.
  7. Tăiaţi julienne mugurii de bambus.
  8. Opăriţi timp de 15 secunde tăieţeii în apă clocotită. Scurgeţi tăieţeii şi amestecaţi-i cu mugurii de fasole şi 1 lingură de sos de soia.
  9. Amestecaţi supa de vită cu amidonul, restul de sos de stridii, restul de sos de soia şi uleiul de susan.
  10. Încingeţi într-un wok sau tigaie adâncă 2 linguri de ulei.
  11. Adăugaţi tăieţeii şi prăjiţi-i la foc iute până se înmoaie.
  12. Scoateţi tăieţeii şi păstraţi-i la cald.
  13. Încingeţi restul de ulei în acelaşi wok.
  14. Adăugaţi usturoiul şi ghimbirul şi rumeniţi 30 de secunde.
  15. Adăugaţi vita şi frigeţi-o 3-4 minute, până când prinde culoare.
    Vita se frige la foc iute pentru a se rumeni în exterior şi păstra suculentă în interior.
  16. Adăugaţi ceapa, urechile de lemn (scurse de apă), ardeiul gras, mugurii de bambus şi porumbul.
  17. Adăugaţi amestecul de supă de vită cu amidon.
  18. Fierbeţi la foc iute până se leagă sosul şi scade puţin.
  19. Amestecaţi carnea de vită şi sosul cu pastele.
  20. Asezonaţi cu piper.

Tăieţeii chinezeşti prăjiţi cu carne de vită se servesc fierbinţi.

printează

5 Comentarii

  1. Tocmai am facut-o,dar am schimbat putin reteta.Pui in loc de vita si varza tocata subtire pt.ca nu aveam muguri de bambus.Mai buna ca la restaurant.Multumesc pt.reteta.

Adaugă un comentariu: