Tabouleh (pronunţat tabulé) este una dintre cele mai iubite gustări (mezze) orientale. Puţine bucătării apreciază pătrunjelul aşa cum o fac bucătăriile levantine unde sărăcia ingredientelor a ridicat modesta verdeaţă la cel mai înalt rang. Pătrunjelul verde, cât mai proaspăt, dacă se poate cules chiar în acea zi, este vedeta acestei salate populare în tot Orientul Mijlociu, iar mai nou peste tot în lume. Bucătăria libaneză, cea siriană, israeliană sau turcească, se laudă fiecare cu acest preparat proaspăt şi săţios.

Reţetă: Tabouleh – salată cu pătrunjel, roşii şi bulgur

tabouleh

Ingrediente:

  • 2-3 legături zdravene de pătrunjel verde, proaspăt
  • 2 linguri mentă proaspătă, tocată
  • 1 ceapă roşie mare
  • 5 roşii bine coapte
  • 150 grame bulgur fin
  • 6 linguri zeamă de lămâie
  • 6 linguri ulei de măsline
  • sare de mare
  • piper măcinat

Preparare:

  1. Puneţi la înmuiat bulgurul în apă rece pentru 2 ore.
  2. Scoateţi bulgurul, scurgeţi-l bine de apă (strângeţi-l în mâini şi lăsaţi-l pe un prosop curat să absoarbă restul de apă.
  3. Tăiaţi cubuleţe fine roşiile.
  4. Tocaţi fin pătrunjelul şi menta.
  5. Curăţaţi şi tocaţi foarte fin ceapa.
  6. Amestecaţi roşiile cu ceapa, bulgurul, pătrunjelul şi menta.
  7. Stropiţi cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
  8. Asezonaţi cu sare şi piper.
  9. Amestecaţi bine şi introduceţi la rece minim o oră înainte de servire.
  10. Tabouleh-ul se consumă rece, alături de alte gustări orientale.

Timp de pregătire: 30 minute(plus 2 ore)

Porţii: 4-5

print

2 Comentarii

Comments are closed.