Bucătăria thailandeză abundă în arome diverse și proaspete, pe care le combină într-un mod unic în nenumăratele feluri de mâncare iuți-dulci-acre-sărate.

Supa Tom Yum este un simbol al acestei bucătării aromate și are denumiri diferite în funcție de ingredientul principal: Tom Yum Goong sau Kung dacă e cu creveți (diferenţele dintre Kung si Goong apar la transcrierea din alfabetul thailandez în cel latin), Tom Yum Gai dacă e cu carne de pui, Tom Yum Pla – cu pește.

Rețeta video de mai jos prezintă varianta cu creveți, dar puteți prepara oricare din celelalte variante înlocuind creveții cu alt tip de carne.

Ingredientele de care aveți nevoie pentru prepararea acestei supe se găsesc cu greu la noi în țară. Cu excepția lemon grass care se găsește și la supermarketuri, galangal și frunzele de lămâi kaffir se pot achiziționa doar din Europa de Vest sau, evident, Asia. (de asemenea, puteți cumpăra seturi de condimente speciale pentru această supă din magazinele specializate din Vest).

Porții: 4

Timp de preparare: 25 minute

Supă Tom Yum cu creveți

Ingrediente:

  • 600 grame creveti mari (decorticați)
  • 1,2 litri de supă de pui
  • 5 linguri de sos de pește
  • sucul de la 2 limete
  • 2-3 tulpini de lemon grass
  • 250 grame de ciuperci (puteți folosi ciuperci albe champignon)
  • 1 linguriță ardei iute roșu, tocat rondele subțiri
  • 1 linguriță de rădăcină de galangal rondele
  • 2-3 frunze de kaffir lime
  • frunze de coriandru pentru decor
  • piper

Preparare:

  1. Pregătiți ingredientele. Tocați ciupercile felii. Tăiați lemon grass fâșii. Tocați mare frunzele de coriandru.
  2. Dacă folosiți creveți proaspeți, curățați-i de crustă, scoateți intestinele, dați la o parte capetele și spălați-i bine în apă rece.
  3. Puneți supa de pui la fiert într-o oală.
  4. Când dă în clocot, adăugați legumele și condimentele – ciupercile, ardeiul iute, galangal, lemon grass, frunzele de kaffir. Lăsați-le să dea câteva clocote până își eliberează aroma.
  5. Adăugați sosul de pește și amestecați.
  6. Adăugați creveții și lăsați să dea câteva clocote.
    Dacă folosiți creveți proaspeți, vor fi gata când devin roz la culoare. Dacă folosiți creveți prefierți, nu trebuie să îi fierbeți mai mult de 1-2 minute pentru că se întăresc.
  7. Adăugați sucul de limetă și frunzele de coriandru tocate mare.

Supa Tom Yum cu creveți se servește caldă. Pentru a echilibra gustul, puteți adăuga un vârf de linguriță de zahăr dacă vi se pare prea acră de la zeama de lămâie. Pentru un accent și mai iute, se poate stropi cu câteva picături de ulei iute.

___________________________________________

printează

2 Comentarii

  1. Reteta voastra este incompleta! Baza supei se face prajind cojile de creveti (inclusiv capetele) in ulei de arahide pana isi scimba culoarea, apoi se adauga pasta de ardei rosii (red chilly paste) si se fierbe 20 de minute sa iasa aroma din creveti! Abia acum se pun ingredientele mentionate de voi. Am mancat de multe ori Tom Yum in Asia si stiu cum ar trebui sa fie supa ca la mama ei acasa. Pofta buna!

Adaugă un comentariu: