Situată undeva la jumătatea distanţei dintre o supă thailandeză de creveţi (Tom Yum Goong) şi una malaieziană (Laksa), această compoziţie invadează papilele gustative. Mixurile echilibrate de dulce, acru, sărat şi iute, prezente în acelaşi timp dar în mod distinct, sunt caracteristice, în special, bucătăriei thailandeze, dar se întâlnesc în toate ţările din sud-estul Asiei.

Porţii: 2

Timp de preparare: 20 minute

supa-tailandeza_23 Ingrediente:

  • 8-10 creveti mari (sau cozi de creveţi), cruzi sau prefierţi, decorticaţi
  • 1 tulpină de praz tânăr
  • 1 ardei iute
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 lingură busuioc thailandez tocat
  • 1 lingură rasă  praf de curry
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 2 linguri sos de peşte
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri zeamă de limetă (lime)
  • 1 lingură tulpină de lemon grass
  • 400 ml lapte de cocos
  • 100 grame tăieţei chinezeşti de grâu
  • 1 lingură frunze de coriandru tocate
  • 2 linguri de porumb boabe, congelat sau din conservă (opţional)

Preparare:

  1. Curăţaţi şi decorticaţi (dacă e cazul) creveţii.
    Îndepărtaţi foile exterioare ale prazului şi tăiaţi-l rondele oblice.
    Procedaţi la fel cu lemon grass pe care îl tăiaţi rondele subţiri, nu înainte de a-l zdrobi cu latul cuţitului pentru a-i elibera aroma.
  2. Scoateţi seminţele din ardeiul gras şi din cel iute. Tăiaţi-i julienne. Extrageţi sucul din limetă.
  3. Încingeţi uleiul într-un wok, cratiţă sau tigaie.
  4. Adăugaţi ardeii şi prazul şi sotaţi-i la foc iute timp de 1-2 minute şi, după, şi creveţii.
  5. Adăugaţi praful de curry şi stingeţi totul cu laptele de cocos diluat într-o cană de apă.
  6. Adăugaţi sosul de soia, sosul de peşte, busuiocul tocat, porumbul şi zeama de limetă.
  7. Lăsaţi să fiarbă totul la foc iute timp de 3-4 minute. Potriviţi de sare dacă mai e cazul.
  8. Puneţi tăieţeii de orez, opăriţi timp de 3 minute în apă clocotită, în două boluri încăpătoare.
  9. Turnaţi supa peste tăieţei şi ornaţi-o cu coriandru proaspăt, tocat.

Supa de creveţi cu lapte de cocos se serveşte imediat, fierbinte.

Adaugă un comentariu: