Supa gulaş (Gulyásleves) , înlocuind în multe locuri tocana gulaş, cunoaşte aceeaşi răspândire ca şi acesta, în toate regiunile care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Astfel, nu e de mirare dacă diverse variante ale acestei reţete se regăsesc ca reţete tradiţionale în Transilvania sau în Nordul Italiei. Gătită din aceleaşi ingrediente de bază ca şi tocana, supa gulaş are o consistenţă bogată, fiind o supă deasă ce echivalează cât o masă.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme de carne de vită (pulpă, spată, etc.)
  • 4 litri supă de vită sau apă
  • 5 cartofi
  • 2 morcovi mari
  • 1 albitură (pătrunjel, păstârnac, ţelină)
  • 6-7 roşii (sau 2 cutii a câte 400 de grame)
  • 2 ardei roşii
  • 2 cepe mari
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguri zdravene de boia de ardei  dulce
  • 1 linguriţă de boia de ardei iute
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură rasă chimen măcinat
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 2 linguri de făină
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea cubuleţe potrivite.
  2. Puneţi carnea la fiert în apă sau supă de vită. Fierbeţi spumind des până când carnea s-a înmuiat.
  3. Curăţaţi zarzavaturile şi tăiaţi-le cuburi.
  4. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Păstraţi cartofii acoperiţi cu apă pentru a preveni înnegrirea lor.
  5. Scoateţi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate mari.
  6. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  7. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le.
  8. Încingeţi uleiul într-o oală sau ceaun.
  9. Adăugaţi ceapa, usturoiul, morcovii şi albitura şi sotaţi-le până se înmoaie (2-4 minute).
  10. Adăugaţi cartofii şi ardeiul gras şi mai sotaţi 30 de secunde.
  11. Adăugaţi şi rumeniţi chimenul şi boiaua de ardei (iute şi dulce).
  12. Adăugaţi carnea şi supa în care a fiert.
  13. Adăugaţi foile de dafin.
  14. Fierbeţi 20 de minute şi adăugaţi roşiile şi 1 lingură rasă de zahăr pentru a le corecta aciditatea.
  15. Amestecaţi câteva linguri de zeamă (răcorită uşor ) cu 2 linguri de făină, amestecaţi bine pentru a preveni formarea cocoloaşelor şi adăugaţi peste supă.
  16. Fierbeţi până când toate ingredientele sunt pătrunse, amestecând uşor, pentru a preveni afumarea.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper.

Supa gulaş se serveşte foarte fierbinte, cu sau fără smântână, cu felii de pâine şi ardei iute.

print

9 Comentarii

  1. Felicitari pentru publicarea unor asemenea retete deosebit de gustoase!Ardelenii si banatenii se deosebesc de “ceilalti”si prin modul de preparare a mincarii !

    • Ardelenii din Cluj se deosebesc de oricine prin ura si dispret si nu prin mancare ungureasca

  2. super buna!
    reteta nemaipomenita…, am pus mai mult usturoi si niste ciusca, a iesit fantastica

Comments are closed.