Supa cremă de dovleac este una dintre delicatesele sezoniere prea puţin cunoscute în România. Densă, bogată în gust şi consistenţă, aromată corespunzător cu nucşoară şi servită cu nuci prăjite, crema de dovleac vă va însori toamna.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 50 minute

Supă cremă de dovleac

Ingrediente:

  • 1,5  kilograme miez de dovleac
  • 1 litru supă de pui sau legume
  • 1 cartof mare
  • 1 ceapă medie
  • 100 grame de unt
  • 150 ml Porto (sau alt vin fortifiat-licoros)
  • 200 ml smântână dulce
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă de nucsoara
  • 1 vârf de cuţit de chimen
  • 150 grame de miez de nucă
  • sare
  • piper
  • crutoane (opţional)
  • smântănă pentru servire

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa, cartoful şi dovleacul.
  2. Tocaţi ceapa mărunt. Tăiaţi cartoful şi dovleacul cubuleţe.
  3. Topiţi untul într-o oală şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
  4. Adăugaţi cartofii şi dovleacul şi sotaţi-i timp de 4-5 minute.
  5. Stingeţi cu supa de pui sau legume, adăugaţi vinul Porto, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu timp de 20-25 de minute.
  6. Până fierbe supa,  separaţi  gălbenuşurile de albuşuri. Tăiaţi miezul de nucă mare.
  7. Amestecaţi miezul de nucă cu puţin albuş de ou sau apă, adăugaţi puţină sare şi prăjiţi nuca, amestecînd constant, într-o tigaie de teflon fără grăsime, sau la cuptor timp de 5-6 minute. Albușul va face nuca uscată crocantă.
  8. Faceţi un liezon din cele două gălbenuşuri de ou şi smântâna dulce.
  9. Luaţi supa de pe foc şi pasaţi-o cu ajutorul unui blender de mână sau într-un vas de mixer/blender cu cuţit de tăiere. Trebuie să obţineţi o cremă spumoasă.
  10. Puneţi din nou supa pasată în oala în care a fiert, adăugaţi liezonul, chimenul şi nucşoara. Potriviţi de sare şi piper. Fierbeţi la foc mic, amestecând, până cînd supa dă cîteva clocote şi se leagă frumos.

Crema de dovleac se serveşte fierbinte, cu puţină smântână şi nuci prăjite. Opţional, se poate consuma cu crutoane din pâine.

[warning]Aveţi grijă cînd prăjiţi nuca să nu o ardeţi. Uleiurile din nucă conferă o inerţie termică ce prăjeşte nuca şi după ce aţi scos-o din cuptor. Scoateţi-o după ce s-a uscat bine, înainte de a fi prea prăjită.[/warning]

[tip]Dacă folosiți supă de legume şi nu adăugaţi smântână şi gălbenuşuri la liezon, obţineţi o excelentă supă de post. În acest caz, legaţi supa cu 1 lingură de amidon (sau făină) şi 200 ml supă de legume. Pentru prăjirea miezului de nucă folosiţi doar puţină apă şi sare.[/tip]


____________________________________________
print

9 Comentarii

  1. celebrule sa stii ca o sa-ti incerc reteta ca am fost odata la un resto italian, iarna trecuta, cred, si am luat, asa sa vedem si noi cum e… supa de dovleac si o fost excelenta

    cade obicei reteta matale este mai mult decit indemnatoare la fapte.

    plecaciuni si respecte respectuoase

  2. @Chico, nu merge cu dovleac, pe care il poti inlocui la o adica cu un cartof dulce. dar daca zici ca e rar pana si dovleacul placintar… Oricum e cam devreme, doar de acum o sa apara prin piete, hypermaketuri si magazinele Cash&Carry (Selgros, Metro)

  3. arata intr-un mare fel. nu sunt o mare fana a dovleacului, dara daca e la fel de buna cum arata… ma risc 😉

Comments are closed.