În 15 august creştinii ortodocşi celebrează, după un post de două săptămâni, Adormirea Maicii Domnului, moment simbolic care face – alături de sărbătoarea Sfintei Maria din 8 septembrie – trecerea de la vară spre toamnă. Deşi Biserica Ortodoxă nu marchează data de 15 august ca pe un moment festiv, ci mai mult ca unul solemn, comemorativ, în popor se serbează ziua de nume a celor botezaţi cu numele Maria, Mariana, Marian sau Marin.
Pentru cei care pregătesc petreceri, vă propunem câteva sugestii de meniu. Alegerea felurilor de mâncare pe care le veți pregăti depinde doar de dumneavoastră. Luați în calcul timpul de preparare pentru felurile de mâncare și numărul de persoane.
Meniu de grătar
Este sezon de grătar și este păcat să nu profitați de o masă în aer liber și de prospețimea legumelor și fructelor de sezon. Avantajul acestui meniu este că nu vă solicită foarte mult. Dacă pregătiți carnea cu o zi înainte și o marinați corespunzător, timpul de preparare al întregului meniu nu depășește 4 ore, dar va fi pe placul tuturor celor prezenți pentru că există multă varietate.
- Aperitive
Alegeți legume și feluri de brânză ce merg la grătar; combinați aperitivele calde cu salate ușoare ce se prepară cu legume sau carne la grătar.- Ardei kapia umpluți cu brânză
- Legume la grătar stropite cu ulei de măsline și lămâie
- Ciuperci marinate la grătar
- Salată de urdă cu roșii coapte
- Fel principal
Pentru felul principal, preparați un mix grill din diverse cărnuri combinate, după bunul plac, cu marinate clasice sau exotice. Alegeți pui, porc, vită și fructe de mare, în cantități moderate (max 1 jumătate de porție de persoană) – oaspeții vor avea de unde să aleagă, dar nu doriți să irosiți mâncarea.
Pentru inspirație, vizualizați rețetele de grătar și citiți cum se prepară marinatele.
- Desert
Chiar și pentru desert puteți alege fructe de sezon perpelite pe grătar și servite cu înghețată.
Sau puteți alege variante ușoare de desert ce pot fi pregătite dinainte și ținute la rece.
- Băuturi
Vinul alb, servit șpriț, sau cel roșu servit ca tinto di verano merg de minune cu un meniu de grătar. Nu uitați de bere, mai ales dacă ați inclus în meniu și cârnăciori pe grătar.
Puteți alege să serviți cafeaua cu gheață sau rețeta sugerată la desert – espresso cu înghețată.
Meniu festiv
Dacă doriți să folosiți vesela cea bună și să vă etalați talentele de gazdă, puteți alege un meniu mai festiv. Chiar și în acest caz, puteți organiza petrecerea cu un bufet suedez, ce permite mai multă varietate, sau cu meniu fix, servit la masă – aici puteți controla ritmul de servire și cantitățile mai bine, dar această variantă este recomandată pentru mesele cu puțini invitați.
Felurile recomandate mai jos sunt pentru bufetul suedez; timpul de preparare poate ajunge la 6 ore pentru toate tipurile de mâncare, în funcție de cât ajutor aveți în bucătărie.
- Aperitive
Combinați aperitivele reci cu cele calde și alegeți finger-food.
- Fel principal
Alegeți feluri cu carne combinate cu salate și cu paste. Atenție, pastele trebuie să fie fierte al dente și preparate înainte de servire. Ca să vă fie mai ușor, fierbeți pastele din timp și păstrați-le la rece stropite cu ulei. Le veți combina cu sosurile calde înainte de servire. - Deserturi
La mulți ani tuturor Mariilor!