Stracciatella – din italianul straccio, rupt în bucăţi, sfâşiat – este numele unei supe-aliment deosebite, originară din provincia italiană Emilia Romagna. Numită uneori şi “alla Romana”, stracciatella are la bază supa de pui, peste care se adaugă “în ploaie” ouă amestecate cu griş, nucşoară şi parmezan, pentru a obţine ceea ce aduce aminte de o găluşcă de griş sfârâmată. Considerată asemeni pălincii în Ardeal, leac universal, atât pentru o răceală cât şi pentru un stomac tulburat, stracciatella este apreciată cu precădere iarna sau în zilele ploioase de primăvară-toamnă.

Porţii: 8

Timp de preparare: 30 de minute

Stracciatella Ingrediente:

  • 4 litri supă de pui
  • 4 ouă
  • 2 linguri de parmezan
  • 3 linguri de griş
  • 1 linguriţă rasă de nucsoara
  • sare
  • piper
  • pătrunjel tocat pentru servire

Preparare:

  1. Puneţi supa de pui la fiert.
  2. Răzuiţi parmezanul foarte fin.
  3. Bateţi ouăle cu parmezanul ras, griş, puţină sare şi piper proaspăt.
  4. Când supa fierbe, turnaţi ouăle în supă amestecând constant – cu o lingură sau un tel – astfel încât oul să se rupă la coagulare.
  5. Lăsaţi să mai dea supa 1-2 clocote.
  6. Serviţi în boluri sau căni cu multă verdeaţă tocată fin.

Stracciatella se serveşte fierbinte cu felii de pâine prăjită.

Stracciatella este o supă uşoară, din acest motiv nu conţine carne de pui. Însă, în mod evident, se poate adăuga în supă şi carne de pasăre fiartă.
Pentru o supă ovo-lacto-vegetariană înlocuiţi supa de pui cu una de legume.
printează

Adaugă un comentariu: