Sunt multe teorii cu privire la numele acestui fel de paste simplu, picant și delicios – spaghetti alla putanesca (pastele prostituatelor) – că ar fi fost felul de mâncare pregătit rapid de prostituate în răgazul dintre clienți, că ar fi fost inventat de patronul unui faimos restaurant care, rămas fără marfă, a preparat în grabă un sos pentru paste din cele 4 roșii rămase și alte câteva ingrediente. Oricare ar fi adevărul despre originea acestor paste ce nu lipsesc de pe meniurile restaurantelor italiene, gustul lor unic este o certitudine.

Porții: 4

Timp de preparare: 20 minute

spaghetti-puttanesca1

Ingrediente:

 • 500 grame spaghetti
 • 6 linguri ulei de măsline
 • 4 căței de usturoi
 • 8 fileuri de anșoa în ulei
 • 3 linguri de capere
 • 80 grame de măsline negre, fără sâmburi
 • 400 grame de roșii decojite (proaspete sau în conservă)
 • 2 cepe (nu foarte mari)
 • 2 ardei iuți proaspeți (nu din oțet)
 • 1 legătură de pătrunjel verde

Preparare

 1. Fierbeți pastele al dente în apă cu puțină sare.
 2. Pregătiți celelalte ingrediente: tocați ceapa și usturoiul mărunt, clătiți caperele, tocați roșiile cubulețe, tăiați măslinele în patru, tocați ardeii iuți mărunt sau rondele (scoateți semințele).
 3. Într-o cratiță întinsă, încingeți uleiul. Căliți ceapa câteva minute. Când devine sticloasă, adăugați usturoiul și fileurile de anșoa. Amestecați continuu să nu se ardă.
 4. Adăugați ardeiul iute, măslinele, roșiile și caperele. Potriviți se sare și piper. [warning] Atenție la cantitatea de sare! Fileurile de anșoa pot fi sărate. Gustați înainte de a adăuga sarea. [/warning]
 5. Lăsați sosul să fiarbă la foc mic 10 minute, până scade.
 6. După ce sosul a scăzut și ingredientele s-au pătruns, adăugați peste sos pastele scurse. Amestecați ușor cu un clește de paste pentru a încorpora sosul.

Spaghetti alla putanesca se servesc imediat după preparare, cu pătrunjel tocat deasupra. La acest fel de paste, nu se recomandă parmezan. [tip] Pentru a nu face pastele prea iuți, puteți adăuga ardeiul iute în tranșe. În acest fel, puteți gusta sosul și să adăugați ardei iute suplimentar sau să vă opriți când considerați că sosul este destul de iute. Dacă invitații preferă pastele diferit (unii mai iuți, alții mai puțin iuți), puteți servi la masă ulei de măsline în care ați macerat ardei iuți ca supliment. [/tip] [tip] Puteți folosi și măsline întregi la această rețetă. În acest caz, orientați-vă să aveți cam 6-8 bucăți la fiecare porție.[/tip]

_____________________

print