Souvlaki, frigăruile greceşti din carne de porc, vită, miel, pui şi, mai rar, peşte spadă, reunesc în ele toată dragostea de viaţă a grecilor. Carnea friptă pe jar de lemn sau cărbune, stropită cu ulei de măsline – adevăratul sânge al Greciei – şi parfumată cu oregano, e strâns legată de existenţa culinară a grecilor încă din antichitate. De aceea credem – insistând în clişee – că trebuie să guşti măcar o dată dintr-un souvlaki, pentru a înţelege cu adevărat spiritul culinar grecesc.

Timp de preparare: 40-50 de minute

Porţii: 2

souvlaki

Ingrediente:

  • 400 grame carne slabă de porc
  • 1 lingură oregano uscat
  • 6 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

pentru servire:

  • 2 lipii greceşti (pita)
  • 1 ceapă mare
  • 2 roşii
  • cartofi prăjiţi (opţional)
  • tzatziki
  • 1 lămâie

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea în cubuleţe potrivite.
  2. Stropiţi carnea cu ulei, sare, piper şi oregano. Lăsaţi carnea să se marineze 15-20 de minute.
  3. Împărţiţi bucăţile de carne pe frigărui metalice sau de lemn înmuiate 10 minute în apă.
  4. Stropiţi din nou frigăruile cu ulei de măsline şi frigeţi-le pe grătar sau în tigaie.
  5. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  6. Tăiaţi roşiile rondele.

Serviţi souvlaki cu cartofi prăjiţi, roşii, ceapă şi tzatziki, cu bucăţi de pita unse cu unt şi rumenite uşor pe grătar, şi bucăţi de lămâie.

[note]Pita este lipia grecească – mai groasă şi mai consistentă decât cea din bucătăriile levantine – făcută din aluat de pâine, copt subţire la cuptor.[/note]

[tip]În acelaşi fel, se pot prepara souvlaki şi din alte tipuri de carne: pui, vită, miel sau chiar peşte cu carnea tare.[/tip]

__________________________________________________

print

9 Comentarii

  1. Minunat,desi acum l-am descoperit(blogul)
    Nu gasesc ca strict frigaruile sint grecesti!
    Nu am nici o legatura cu grecii(ev.uleiul de masline)si fac frigaruile astea de cind ma stiu!Dar o fi pentru tine si alti….
    Felicitari pentru blog,voi veni cu drag sa vad una alta!Omul cit traieste invata!
    Toate cele bune!

    • @Mariana, nu frigaruile sunt grecesti ci souvlaki sunt grecesti :). de cate ori merg in grecia, cum trec de granita, ma opresc sa mananc un gyros si o frigaruie souvlaki. au gust de … grecia :))) tu cum le pregatesti? tot cu oregano?

  2. Da!ma gindeam eu,dupa ce am scris!Trebuie sa fie tare gustos!
    Da si eu pregatesc frigaruile asa ca tine!
    Putem sa ne tutuim???Nu e nici o suparare daca NU !!!
    Abia astept sa am timp dupa Pastii sa citesc minunatele tale retete!E o placere aici pe blogul tau!
    Felicitariiiiii !

    • @Mariana, aaaa, nu e blogul meu :)) eu sunt o vizitatoare infocata fiindca imi plac retetele si explicatiile

    • @eu, sigur ca da. Exista mai multe tipuri de lipii: cea greceasca (pita) despre care se vorbeste in reteta de mai sus, lipia libaneza, lipia evreiasca (matza), lipia mexicana (tortilla) etc.

  3. este o reteta foarte buna aici in grecia se numeste pita la farfurie si se face doar pe timp de vara. multumesc mult pentru reteta.

Comments are closed.