sos-soia

Sosul de soia este unul din cele mai vechi condimente din lume! Folosit de peste 2,500 de ani, sosul de soia este originar din China de unde s-a răspândit, mai întâi în Asia, și apoi din ce în ce mai mult și în bucătăria europeană.

Sosul de soia este un preparat fermentat din boabe de soia, apă și sare. Folosit pe scară largă pentru a da gust mâncărurilor mai ales în China, Japonia, Korea și Thailanda, sosul de soia prezintă multe varietăți care, deși similare la prima vedere, sunt foarte diferite la gust, consistență și conținut de sare. Variantele foarte ieftine, colorate artificial, nu sunt recomandate întrucât conțin compuși ce sunt considerați cancerigeni.

Cele mai cunoscute tipuri de sos de soia sunt cele chinezești:

  • sos de soia light – este un sos mai subțire, mai sărat, opac, mai deschis la culoare, folosit ca adaos de gust. Sosul light se mai numește și proaspăt pentru că este făcut din primă presă.
  • sos de soia dark – este un sos de soia mai gros, mai închis la culoare, maturat (învechit) și care conține melasă. Se folosește la gătit, savoarea sa eliberându-se la căldură; adaugă și culoare mâncărurilor (spre deosebire de cel light care nu schimbă foarte mult culoarea mâncării).

Sosul de soia din Japonia se numește generic shōyu (しょうゆ, sau 醤油) și este de 5 feluri (în funcție de metoda de producție și de ingrediente).

  • koikuchi – cea mai populară bază de sos de soia japonez (mai mult de 80% din producția de sos de soia din Japonia are la baza koikuchi). Are ca ingrediente soia și grâu, în cantități egale.
  • usukuchi – varietate mai deschisă la culoare și mai sărată decât koikuchi. Are în componență amazake (sake dulce din orez fermentat).
  • tamari – varietate mai închisă la culoare și mai bogată în savoare decât koikuchi. Nu conține grâu și este considerat sosul de soia japonez original (această varietate este cea mai apropiată de sosul de soia chinezesc).
  • shiro – este un sos foarte deschis la culoare (shiro înseamnă alb în japoneză). Este un sos ce conține mai mult grâu decât soia, de unde și gustul mai dulce și culoarea mai deschisă. Este folosit în special la sashimi.
  • saishikomi – este o variantă dulce, foarte închisă la culoare.

Alte denumiri ale sosului de soia în țările din Asia:  kecap (Indonezia), dòuyóu (în Malaysia și Singapore), Joseon ganjang (Korea), toyo (Filipine).

[tip] Sosul de soia dark conține de 10 ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, ceea ce ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. ¹ [/tip]

Sosurile de soia se comercializează în supermarketuri și hipermarketuri, dar și la magazinele specializate (cele chinezești, în special). Există și variante de sos de soia cu ciuperci (din categoria sosurilor de soia dark).

[note] Din cauza conținutului mare de sare, sosul de soia nu este recomandat persoanelor ce trebuie să consume cantități mici de sodiu. [/note]

________________________________________

Referințe:

1. Un studiu al Universității din Singapore.
Surse foto: wikipedia.org.

print