Sosul pesto este una dintre creaţiile paradox ale bucătăriei universale: neapetisant vizual şi totuşi extrem de rafinat gustativ. Combinaţia de busuioc proaspăt, aroma subtilă a seminţelor de pin (cunoscute mai degrabă sub denumirea incorectă botanic de muguri de pin) şi gustul picant al brânzei pecorino dau substanţă acestui sos atât de vechi încât poate fi suspectat de a avea rădăcini mistice.

Sosul pesto, într-o formă primară, este cunoscut, produs şi utilizat încă din antichitate de către romani, cei care au colonializat nordul Africii şi au descoperit semințele de pin. Nimic nu pare a se fi schimbat de atunci. Verdeţurile se zdrobesc în continuare – şi asta nu doar în restaurantele puriste –  într-un mojar de piatră alături de seminţe, iar uleiul de măsline leagă dimpreună cu brânza acest amestec minunat. Cât despre piper, puţine reţete romane erau lipsite de prezenţa sa.

Busuiocul s-a impus în faţa altor verdeţuri parfumate, iar, din diversitatea de seminţe, gusturile au optat pentru seminţele de pin pentru a desăvârşi pesto-ul genovez. Se prepară şi în partea de sud a Franţei, în Provence, un sos similar, dar popularitatea pestoului genovez l-a impus drept originalul.

 

Reţetă: Pesto genovez

Sos pesto genovez

Ingrediente:

 • 100 grame busuioc
 • 10 grame seminţe de pin
 • 15 grame pecorino romano ras
 • 1 caţel usturoi
 • 50 ml ulei masline extravergine
 • sare
 • piper

Preparare:

 1. Se pun în blender sau tocător toate ingredientele uscate şi se pulsează de câteva ori.
 2. Dacă nu aveţi blender, dar aveţi un mojar, încercaţi să preparaţi reţeta în mod tradiţional, zdrobind ingredientele în el.
 3. Adăugaţi încet uleiul şi înglobaţi treptat amestecând (sau mixând) sosul până obţineţi un sos de consistenţa dorită.
 4. Asezonaţi cu sare şi piper proaspăt măcinat.
 5. Sosul pesto genovez e perfect cu paste cu un adaos de parmezan sau pecorino, dar şi pentru carnea de pui, peşte sau vită. Este delicios şi servit ca atare sub formă tartinabilă pe felii de pâine prăjită, decorat cu seminţe de pin.

[tip]Pesto-ul genovez se păstrează la frigider, acoperit  cu o peliculă de ulei de măsline, într-un borcan închis ermetic. Rezistă şi o lună de zile dacă este pregătit corespunzător.[/tip]

Timp de preparare: 10 minute

Porţii: 1-2

print

2 Comentarii

Comments are closed.