Un sos fin dar totodată plin de personalitate, sosul de unt cu lămâie şi capere este descendentul orgolios al clasicului sos franţuzesc cu unt (beurre blanc). Notele acide de vin şi lămâie sunt atenuate de textura cremoasă a untului şi densitatea smântânii dulci. Astringenţa caperelor dă caracterul distinct al acestui sos, excelent atunci când este servit alături de carne de peşte sau pui, dar şi lângă şniţele de curcan sau viţel. Dacă aţi căutat un sos rafinat pentru acest fel de cărnuri, acesta este unul dintre răspunsurile la îndemână.

Porţii: 4

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri rase de capere desărate
  • 150 ml vin alb sec
  • 170 ml smântână dulce (30%)
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 50 grame de unt
  • pătrunjel proaspăt tocat (opţional)
  • sare
  • piper alb

Preparare:
[warning]Folosiţi doar ingrediente grase (unt, smântână dulce), amestecaţi constant şi gătiţi la foc mic pentru a evita “tăierea”.[/warning]

  1. Puneţi într-o tigaie caperele împreună cu vinul şi fierbeţi 8-10 minute până când vinul scade la jumătate.
  2. Reduceţi focul la temperatură mică şi adăugaţi smântâna dulce amestecând şi mişcând tigaia uşor în sens circular.
  3. Adăugaţi zeama de lămâie şi, pe rând, untul tăiat cubuleţe. Adăugaţi fiecare bucăţică de unt după ce prima s-a topit. Sosul trebuie să aibă o textură cremoasă dar fluidă.
  4. Asezonaţi cu sare şi piper.
  5. Decoraţi cu pătrunjel proaspăt tocat.

Serviţi alături de fileuri de peşte prăjite în unt, piept de pui la grătar, şniţel de vită sau curcan.

[tip]Reglaţi intensitatea şi densitatea sosului adăugând, după gust, apă (dacă e prea concentrat), vin sau lămâie (dacă e prea discret) sau unt/smântână (dacă e prea subţire).[/tip]

print

1 comentariu

  1. reteta mea de caper/lemon sos(Grenobloise) pt 2 fileuri medii de peste e cam asa:
    juma’ de ceapa mare tocata si calita usor(40 sec) in 1-2 linguri de ulei
    1 lingura mare de capere fara zeama lor
    juma’ de ceasca suc de lamaie adaugat peste ceapa si capere
    patrunjel tocat adaugat peste sos(1 lingura)
    lasat sa fiarba max 1 min sa scada putin zeama de lamaie
    sare piper dupa gust(atentie la capere sunt sarate)
    adaugam un cub de 3-4 cm de unt si amestecam sa se topeasca si sa se-ngroase putin sosul.(untul taie aciditatea sucului de lamaie si sporeste aroma caperelor)
    se pune peste fileul rumenit de peste alb(pestele tinut in lapte in prealabil si apoi dat prin faina inainte de prajire)…voila!
    Salutari din Elvetia…

Comments are closed.