Se ştie că tarhonul are o slăbiciune recunoscută pentru muştar. Şi francezii pentru amândouă. Sosul rece de muştar cu tarhon e o capodoperă paradoxală a  simplităţii şi luxului gustativ.

Asociat cu toate tipurile de carne dar, în special cu peşte, acest sos îşi pune toate speranţele în notele sale picante, dulci-acrişoare, şi în aroma rafinată a tahonului. Poate fi folosit şi ca dressing pentru salate de legume sau ouă.

Porţii: 200 mililitri

Timp preparare: 20 minute

mustar_tarhon Ingrediente:

  • 3 linguri de muşar (unul de calitate – de exemplu un Dijon –  nu cel pentru mici, cu gust de amidon)
  • 2 linguriţe de zahăr praf
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 2 linguri frunze de tarhon proaspăt (tocate)
  • sare şi piper

Preparare:

1.Sosul de muştar cu tahon se prepară la fel ca maioneza. Amestecaţi într-un bol, cu ajutorul unei linguri de lemn, zahărul cu muştarul.

2.Înglobaţi treptat, picătură cu picătură, uleiul amestecând tot timpul.

3.Când tot uleiul a fost asimilat se adaugă zeama de lămâie şi frunzele de tahon tocate. Se sărează şi piperează după gust.

Fiind un sos pe bază de muştar se poate păstra mai multe zile în frigider, închis. Totuşi, e de preferat să se consume proaspăt deoarece, în timp, frunzele de tarhon se vor închide la culoare şi sosul îşi va schimba gustul.

1 comentariu

Adaugă un comentariu: