Specifică ţărilor nordice în general, această supă de iarnă – deşi aduce mai degrabă cu o tocăniţă – este emblematică pentru bucătăria olandeză. Snert este prescurtarea de la erwtensoep, pentru ca şi ne-olandezii să se poată bucura nu doar de gustul ci şi de numele său. Şi în România sunt destui cei care îi vor aprecia gustul, mai ales când vor da de aromele tari, de afumătură.

Prepararea snert-ului aminteşte de cea a ciorbei de fasole româneşti, iar consistenţa sa de cea a fasolei bătute, pentru că snert este o cremă densă, atât de consistentă încât, spune un proverb olandez, lingura trebuie să stea dreaptă într-un bol de snert.

Porţii: 8

Timp de preparare: 2 ore

snert Ingrediente:

  • 1,2 kilograme mazăre uscată
  • 1 ciolan afumat (de aproximativ 1,5-2 kg)
  • 2 cartofi
  • 1 tulpină de praz
  • 1/2 rădăcină de ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 1 tulpină de ţelină
  • 2-3 cârnaţi de porc, groşi, afumaţi
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Puneţi la fiert, în aproximativ 8 litri de apă, ciolanul de porc împreună cu mazărea spălată în câteva ape reci.
  2. Fierbeţi mazărea la foc mic, spumind uneori.
  3. Curăţaţi ceapa, prazul, cartofii, morcovii, ţelina şi tulpina de ţelină şi tocaţi-le în cubuleţe.
  4. Adăugaţi legumele în supă.
  5. După ce carnea e fiartă, scoateţi-o din supă, dezosaţi-o, tăiaţi-o cubuleţe şi adăugaţi-o în oală.
  6. Amestecaţi din când în când pentru a zdrobi uşor mazărea şi legumele.
  7. Asezonaţi cu sare şi piper.
  8. Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc, adăugaţi cârnaţii afumaţi tăiaţi felii groase, oblice.
  9. Luaţi de pe foc şi adăugaţi verdeaţa tocată.

Snert se serveşte fierbinte cu felii groase de pâine de secară, neagră sau cu cartofi.

În reţeta tradiţională, olandeză, se folosesc cârnaţii rookworst.

3 Comentarii

  1. Nu m-am referit la snert; cititi mai jos unde se scrie despre ERWENTSOEP.

    Specifică ţărilor nordice în general, această supă de iarnă – deşi aduce mai degrabă cu o tocăniţă – este emblematică pentru bucătăria olandeză. Snert este prescurtarea de la erwentsoep, pentru ca şi ne-olandezii să se poată bucura nu doar de gustul ci şi de numele său. Şi în România sunt destui cei care îi vor aprecia gustul, mai ales când vor da de aromele tari, de afumătură.

Adaugă un comentariu: